Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицинските сестри ...
Медицинските сестри подновиха протеста си за достойни заплати и условия на труд

Медицинските сестри подновиха протеста си за достойни заплати и условия на трудПедиатри и родители излизат на протест за новата детска болница на 4 март

Медици отново излизат на протест, който стартираха точно преди година. Демонстрацията е планирана за 12 часа пред болница “Пирогов“ и ще прерасне в шествие до Министерски съвет, където част от здравните работници планират да направят палатков лагер.

Медицинските сестри продължават да настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Това каза Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) пред БНР.

"Една колежка беше публикувала фиша си – 700 лв., на много места е 800, но почти никъде няма 950, някой да се похвали, че сега от новата година му е увеличена заплатата. Ще бъде серия от протести, тъй като считаме, че ние вече сме минали всички институции в държавата. За една година на нас не ни се реши изцяло нито един проблем. Този път (протестът – б.р. ) ще бъде безсрочен", посочи Илиева. 

За 4 март пред Министерството на здравеопазването е насрочен и протест за новата детска болница. Ведомството на Кирил Ананиев планира да налее 95.4 млн. лв. в недовършен строеж на над 30 години, който да се превърне в уж модерна педиатрия. Медици, архитекти и инженери обаче предупреждават, че това няма как да стане. 

Обществената поръчка в момента се обжалва, но преди 10 дни Комисията за защита на конкуренцията допусна предварително изпълнение на процедурата, т.е. разреши на министерството да сключи договор и дострояването да започне.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Синдикатът на българските медици готви национален протест на 1 март

Мая Илиева: Ако се наложи сестри да излязат в карантина заради коронавируса, няма да има кой да работи

Медицински сестри вдигнаха палатков лагер под прозорците на Борисов

Липсващият пациент. Как парите за медицинските сестри станаха история с надвикване

Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатите

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи 122285