Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медицинските сестри ...
Медицинските сестри са готови за гладни стачки и колективни оставки

Медицинските сестри са готови за гладни стачки и колективни оставкиИнформационен сайт „ДНЕС“


Медицинските сестри захвърлиха престилки пред сградата на МЗ

 

Близо 150-200 медицински сестри, лекари и специалисти по здравни грижи излязоха на Национален протест пред сградата на Министерския съвет. Те бяха подкрепени от акушери, лаборанти, физиотерапевти и други професионалисти по здравни грижи.

 

Под непрестанния дъжд в центъра на София събралите се изразиха негодуванието и възмущението си, че отпуснатите финансови средства за увеличаването на заплатите им не са достигнали до тях.

 

Припомняме, в началото на месец април правителството гласува на редовното си заседание 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Премиерът Бойко Борисов заяви, че икономиката се развива добре и това позволява да се направят допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство за тази година.

 

Демонстрантите издигнаха и плакати с надписи, сред които "ДА на милосърдието, ДА на достойния труд, ДА на достойното заплащане", "Не ни прогонвайте в чужбина, защото ако всички си тръгнем, здравеопазването умира", "УМБАЛ Бургас АД - докога нощен труд за жълти стотинки" и други.

 

Едно от основните им искания е за еднакви начални заплати за професионалистите по здравни грижи в цяла България, равняващи се на две минимални месечни възнаграждения.

 

Протестиращите настояват и за промяна в Закона за съсловната организация, промяна в начина на заплащане на полагания нощен труд, както и за самостоятелни сестрински практики.

 

Протестът на здравните работници продължи повече от 4 часа.

 

От сградата на МС те тръгнаха по централни софийски улици, като блокираха за кратко някои такива.

 

Недоволстващите спряха пред сградата на Министерството на здравеопазването, където настояха за среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Никой обаче не излезе то ведомството да говори с тях.

 

Тогава протестиращите захвърлиха белите си престилки пред вратата на министерството и символично подадоха колективна оставка.

 

Здравните служители са категорични, че ще продължат с недоволството докато не бъдат изпълнени всичките им искания.

 

Очаква се следващата седмица действията им да се радикализират. Възможно е да се стигне до гладни стачки и масови оставки.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Медицински сестри от цялата страна на протест пред МС (СНИМКИ)

Медицински сестри поставиха срок за оставки >> След националния протест на 15 май ще започнат ефективни стачни действия със спиране на работа

Лекари и медицински сестри протестират пред столичната детска болница

Пациентски организации обявиха недоверието си към Кирил Ананиев

Проф. Чирков: Здравеопазването в България е най-лошо и на Балканите

 

Резултат с изображение за национален протест на медицинските сестри

Свързано изображение

Резултат с изображение за национален протест на медицинските сестри

Свързано изображение

 

 


99526