Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Медсестрите премести...
Медсестрите преместиха протеста си в бившия Партиен дом, заканиха се, че няма да излязат

Медсестрите преместиха протеста си в бившия Партиен дом, заканиха се, че няма да излязатПротестиращите медсестри се заканиха, че няма да излязат от сградата на парламента, докато не бъдат чути исканията им. Медицинските специалисти присъстваха на заседанието на здравната комисия, което се провежда в Партийния дом, и след края му заявиха пред медиите, че няма да напуснат залата. Това съобщи DarikNews.

Те обясниха, че са влезли на заседанието на комисията, тъй като на днешното заседание здравният министър Кирил Ананиев трябваше да отговаря на въпросите на депутатите в редовния блиц контрол. Още в началото обаче стана ясно, че той отсъства, тъй като ще участва на извънреден съвет на министрите в Брюксел. Самото заседание пък продължи около 15 минути, депутатите тръгнаха и сестрите останах сами. 

Протестиращите се оплакаха, че вече 5 дена протестират на студа в палатките пред Министерския съвет, но никой не им обръща внимание, а министър Ананиев не изпълнява поетите си ангажименти към тях. 

"Това, което ни изкара от обувките, е неглижирането на нашите проблеми повече от година. 5 дни стоим и мръзнем в дъжд и вятър. Тези хора мислят, че ние сме интериорът. Никой не го интересува, че сме там. Здравният министър не се интересува, той е наясно какви искания имаме. На 26-и имахме среща. Имаше срок - 1 март, а оттогава насам никой не ни е потърсил за нищо", каза Мая Илиева, една от организаторките на протеста.

Затова медсестрите щели да останат в сградата на парламента, не искали повече срещи, а решения.

"Сега ще чакаме тук. Да видим дали ще ни изгонят. Не искаме срещи, а решения, топката е в техните ръце. Сега ще останем тук", заканиха се недоволните медицински специалисти.

Те повториха и основните си искания, а именно - стартовата заплата за медицинска сестра да бъде в размер на две минимални, професията да стане защитена, както и 3 лв. на час за нощен труд.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова призова гражданите да подкрепят майките и сестрите

Манолова при палатките: Подкрепете майките и сестрите! (видео+снимки)

Синдикатът на българските медици готви национален протест на 1 март

Мая Илиева: Ако се наложи сестри да излязат в карантина заради коронавируса, няма да има кой да работи

Медицински сестри вдигнаха палатков лагер под прозорците на Борисов

Липсващият пациент. Как парите за медицинските сестри станаха история с надвикване

Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатите

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи

 

 


122439