Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА...
МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! <br> Движение „ДНЕС“ настоява Мая Манолова да се включи в промяната на изборното законодателство

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА!
Движение „ДНЕС“ настоява Мая Манолова да се включи в промяната на изборното законодателствоПредставители на Движение „ДНЕС“ внесоха официално писмо до Мая Манолова – омбудсман на Република България с входящ номер 10469 от 16 ноември 2013 г., в което подкрепят идеята на доброволеца Орлин Тодоров за промяна на Изборния кодекс в частта му за референдумите. 


ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПИСМОТО МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

До:

Г-жа Мая Манолова

Омбудсман на Република България

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ-ИСКАНЕ

 

ОТ: Гражданско движение "ДНЕС"


Уважаема госпожо Манолова,

Обръщам се към Вас с искане да подкрепите предложението на г-н Орлин Тодоров, внесено при вас с отворено писмо вх.N.10469 на 26 октомври 2017г. Като гражданско сдружение смятаме, че искането му е напълно основателно и отговарящо на законите на страната.

В него г-н Тодоров отправя предложение към вас в качеството ви на Омбудсман на Република България, да сезирате Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 23 (1) от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в частта , която поставя изискване за кворум на база участие, за да бъде прието предложението, предмет на референдум.

Според сега действащото законодателство референдумът се приема за задължителен  само, ако в него са гласували същият или по-голям брой хора, от тези които са упражнили правото си на глас в последните избори за Народно събрание. Тоест, ако на последните парламентарни избори е имало 4 млн. валидни бюлетини, то в референдума също трябва да има най-малко 4 млн., за да може той да стане задължителен.

 

Според жалбата на г-н Тодоров отхвърлянето на референдума  зависи както  от броя на гласувалите, но и от броя на гласувалите на предишните парламентарни избори, което е грубо нарушение на избирателното право и истински прецедент в света.

 

Госпожо Манолова,

От години Движение "ДНЕС" се бори да защити правата на гражданите, за да участват директно в държавната власт чрез референдуми. Това право е заложено в член 1 и член 10 от Конституцията на Република България. Като гражданска организация ние сме длъжни да правим онова, което е в най-голяма полза за гражданите, спазвайки българското законодателство. През годините ние организирахме допитвания, кръгли маси, дискусии, свързани с промяната на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт. Отправихме конкретни предложения към отговорните институции. Още през 2012 г. настоявахме да отпаднат безумните изисквания за праг от 500 000 подписа, за да стане даден референдум задължителен за организиране и провеждане, както и да се премахне абсурдната част от закона, според която един референдум е задължителен, само ако на него са гласували поне 50% от броя на гласоподавателите от последните избори за Народно събрание.

Както знаете Движение "ДНЕС" е и основен партньор и на Националния референдум, организиран от ИК на "Шоуто на Слави".

 

Г-жо Манолова,

Вие като отговорен гражданин, а сега и като Омбудсман винаги сте ни подкрепяли. Подкрепяли сте всички граждани в техните инициативи и начинания.

Смятаме, че искането на г-н Орлин Тодоров съдът да обяви за противоконституционен чл. 23 (1) от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в частта , която поставя изискване за кворум на база участие в предни избори (за да бъде прието задължително от Народното събрание предложението предмет на референдума) е напълно основателно и законосъобразно.                                                                                                                                                      За това и Движение "ДНЕС“ твърдо и безусловно застава зад  предложенията на г-н Тодоров. На база доказателствата, предоставени от него независимият български съд, позовавайки се на Висшия закон на Републиката - Конституцията, трябва да удовлетвори това негово ,а вече и наше искане.

Ние от Движение "ДНЕС" сме на мнение, че Изборният кодекс трябва да се промени, тъй като не е съвършен включително и в частта, засягаща гражданските сдружения.

 

Госпожо Омбудсман,

            Оставаме с надежда, че както не веднъж сте доказвала  до момента и сега ще уважите гласа на народа. 

Предлагаме ви в най-скоро и удобно за вас и нас време да организираме среща, на която да обсъдим повдигнатите от гражданина Орлин Тодоров и нас въпроси.

 

16 ноември 2017 г.                                            С уважение: Анжелика Цокова

                                                                                  Гражданско движение "ДНЕС

 

ТУК МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С МАТЕРИАЛИТЕ ПО ТЕМАТА:

Отворено писмо до Омбудсмана на РБ относно установяване на противоконституционност на изискването за кворум при референдумите

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА МЕСЕЦ НА ПОЗОРА 
Движение "ДНЕС" подкрепя доброволеца Орлин Тодоров за промяна на Закона за референдумите


42429