Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА...
МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! <br> НЕуважаеми политици, защо забравихте нашия законопроект?

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА!
НЕуважаеми политици, защо забравихте нашия законопроект?Позиция на Илияна Маринова - доброволец от Референдума

Още една срамна дата ще почетем тази седмица. Измина точно година, откакто омбудсманът Мая Манолова и Тошко Йорданов от инициативния комитет за провеждане на Националния референдум внесоха в НС проект за промени на Изборния кодекс. Нашият законопроект! Текстът изцяло отговаряше на исканията на 3 млн. българи – намаляване на субсидията от 11 на 1 лев, задължително гласуване и мажоритарен вот. Уви, депутатите от всички парламентарни партии се отнесоха презрително, надменно, нагло... Нито една парламентарна група, нито един депутат не си направиха труда дори да прочетат законопроекта, внесен на 21 ноември 2016 г. Какво по-голямо пренебрежение и арогантност от това? А законопроектът на Инициативния комитет бе отражение на всичко, което ние българите пожелахме на 6 ноември 2016г. – в чист вид!

"Очаквам партиите да внесат свои законопроекти за промяна в ИК, за да се приемат най-добрите текстове”, каза тогава Манолова. Но май си останахме само с чакането. ГЕРБ загърбиха законопроекта и предложиха на обществото куци промени, за които предварително беше ясно, че нямат никакъв шанс да бъдат приети от и без това скептичните български депутати. Всички партии и големи и малки, въпреки обещанията, въпреки приказките и до днес не са направили и една крачка към приемането на трите въпроса от Националния референдум, при това поискани убедително от цяла България!

Нито една крачка!

След време стана ясно, че нито един от представителите на партиите в 43-то Народно събрание не желае да се ангажира и да внесе за обсъждане в парламента предложената нормативна уредба от ИК и oмбудсмана Мая Манолова. Официално!

ГЕРБ, БСП, ДПС, Воля, всички замазаха очите на българските граждани с обещания за дебати в парламента – правната комисия щяла да инициира широко обсъждане на изборните правила и вариантите за въвеждане на мажоритарен вот. Господи помилуй! Спомняте ли си тези протяжни обсъждания? Аз – ДА.

Годишнината от внасянето в НС на нашия законопроект предизвика още куп въпроси, на които и до днес нямаме отговор:

Защо 240 депутати пренебрегнаха волята на своите собствени избиратели и забравиха за законопроекта на нашия Инициативен комитет? А се кълняха дори ден и нощ, вкл. и премиера Борисов, че ще се съобразят с волята народна!?

– Защо от ГЕРБ най-вече обещаха, че ще се съобразят с 2,5 млн. българи, но не го направиха и въпреки текстът на омбудсмана и Инициативния комитет предложиха за гласуване законопроект, който изцяло потъпква правната уредба в страната? Текстовете на ГЕРБ нямаха нито необходимата оценка на въздействие, нито уточняваха как точно ще се проведе гласуването за столовете на депутатите, станали министри

– Защо БСП, които първо далеко преди референдума дадоха директива да не се подкрепя, а веднага след гласуването на 6 ноември 2016 г. го подкрепиха, а след това отново пак се отметнаха като фурнаджийски лопати от думите си?

– Защо нито един депутат не си направи труда поне да прочете законопроекта и да вземе от него онези части, които отразяват волята на избирателите?

– Защо се оправдаваха, че трябва да дебатират преди да вземат решение, когато трябваше да го направят преди изборите на 6 ноември?

Защо....!? Защо?

Ако на 6 ноември 2016 г. България гласува за своята независимост, то на 21 ноември 2016 г. Мая Манолова облече исканията ни в законова форма. Днес нещата не са се променили – ГЕРБ се хвалят, че България върви напред, нагоре и става все по-добре и все по-хубаво, без да виждат колко много е обеднял и оскотял българския народ, БСП се интересуват повече от това кой ще властва в парламента и как да се правят на опозиция, а пропускат всички социални несправедливости, Патриотите мишкуват и са изплашени да излязат от коалицията като забравят за изконните ценности на Родината, ДПС потриват ръце за поредния удобен за тях законопроект, който ще довърши КТБ, а Воля се чуди накъде да се обърне, смучейки пари от де що има партия.

За тази една година се случиха и неслучиха куп събития, но стана и онова, което ни обърна представите ни за нормалност, за реалност, за справедливост... Видяхме истинското лице на една оскотяла, и безпардонно–нахална политическа клика, несъобразяваща се с нищо и с никого за нищо!

Клика с изкривено от страх лице, бранещо статуквото и олигархията.

Клика, която се изхрачи вулгарно, цинично и нагло в лицето на 3,5 млн. българи казали безусловно "ДА" на промените на политическата система в България!

Годишнината е и тъжна, защото показва, че сме загубили още 356 дни в очакване на промяна. Промяна, която не дойде. Промяна, която поискахме всички – целият народ заедно със Слави! Промяна, която извоювахме на 6 ноември миналата година. Сега вече идва времето да си я вземем!

 

Вижте и други материали по темата:

10-те причини, поради които депутатите разстреляха референдума

Герберите цъфтят, Бойко лъже, та чак пушек се вдига до небето

Скандалът с ВАС и решението на референдума се задълбочава. КОЙ има интерес да спъва националното допитване?

Трите лица на ламята ГЕРБ

ДПС И ГЕРБ В ОБЩ ФРОНТ СРЕЩУ РЕФЕРЕНДУМА

ВРЕМЕ Е ДА ИЗРИНЕМ БОКЛУКА: Депутати са против проекта на Манолова за мажоритарен вот

ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА СЕ ИЗХРАЧИ ОКОНЧАТЕЛНО ВЪРХУ ВОЛЯТА НА ХОРАТА > ГЕРБ признаха, че няма да въвеждат мажоритарна система преди изборите

МЕРЗКАТА ДЕМАГОГИЯ НА ГЕРБ: ПРЕДЛАГАТ, НО ЗНАЯТ, ЧЕ НЯМА ДА МИНЕ..., ЩЕ ОБВИНЯТ ДРУГИТЕ > ГЕРБ иска удължаване на парламента, за да се приеме мажоритарното законодателство

Гласът на един прост избирател. Референдум ли? Забрави! ГЕРБ не се интересува..., никой не се интересува, освен ние хората

Властта се опитва да забрави и „погребе“ Слави Трифонов, заедно с мечтите и надеждите на милиони българи!

Измина една година от провеждането на референдума

ДПС И ГЕРБ В ОБЩ ФРОНТ СРЕЩУ РЕФЕРЕНДУМА

Пълен разпад на държавността: Конституционният съд отново сгази волята на 3,5 млн. българи

Българите казаха - искаме мажоритарна система: Да разчупим матрицата

 

 


42773