Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Местенето на стрелки...
Местенето на стрелките напред-назад: ефекти и вреди

Местенето на стрелките напред-назад: ефекти и вредиBulgaria on air

В предаването "Директно" на 29 февруари коментирахме аргументите за и против лятното часово време 100 години след въвеждането му.

Как влияе на хората и икономиката смяната на биологичното време с индустриалното? 

В края на март отново местим часовниците с час напред и ще спим по-малко. Преминаването към лятното часово време цели подсигуряването на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. В последните години обаче дискусията за практиката, установена още в началото на XX век, предизвиква все повече спорове, които стигнаха и до дебати в Европейския парламент, когато промяната не бе приета заради недостатъчно аргументи. Дали наистина мотивите за отмяна не стигат? Чуйте мнението на хората, както и дискусията с председателя на Гражданско движение ДНЕС Галина Николова, актьора Пламен Манасиев и Ани Алашка от БСК.

"Статистиката показва, че в седмицата след смяната на времето, рязко се увеличава броят на инфарктите, инсултите, трудовите злополуки, катастрофите, изобщо всичко, което е свързано с концентрацията. Сънят е пряко свързан с човешкото здраве, а здравето е по-ценно от всичко. Затова тази остаряла отдавна изгубила положителния си ефект мярка трябва да бъде премахната", каза Галя Николова.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО


10835