Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Международните инсти...
Международните институции засилват критиките: Полицейското насилие, рестрикциите на пресата и още червени флагове в България

Международните институции засилват критиките: Полицейското насилие, рестрикциите на пресата и още червени флагове в БългарияПореден сигнал от международната общност относно случващото се у нас. Този път основната тема е насилието над журналисти, а позиция на Партньорите по бързо реагиране за свободата на медиите скорострелно изпрати позицията си до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Христо Терзийски и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

 

В писмото, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вътрешния министър Христо Терзийски и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, се осъжда полицейското насилие и сплашване на журналисти и медийни работници, отразяващи за антиправителствените протести.

 

Писмото идва само няколко часа, след като главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори на журналистически въпрос относно побоя над Димитър Кенаров като заяви: Няма бит журналист. Въпросът касаеше ходът на разследването, но според главсекът на МВР такова изобщо не се води.Писмото на Партньорите по бързо реагиране за свободата на медиите (MFRR) е подписано още от Европейския център за свобода на печата и медиите, Европейската федерация на журналистите, Free Press Unlimited, Международният институт за пресата, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa и ARTICLE 19 - британска организация за правата на човека, която се фокусира върху свободата на изразяване и правото на информация.

 

Писмото е по повод и привикването на журналиста Мартин Георгиев, който е бил разпитан от полицията, след като е отправил запитване.

 

В позицията се засяга и въпросът с ограничения достъп на журналисти до депутатите в ремонтираната сграда на бившия Партиен дом.

 

Цялото писмо може да видите ТУК

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Международен комитет порица МВР за разпита на журналист на "Сега"

Скритите победи на протеста

Ден 74: Исканията остават непроменени! ОСТАВКА! Нас не ни е страх!(ОБЗОР)

Обездвиженият ”престъпник” Росен Миленов: Ето защо на 22.09.2020 г. трябва да сме всички на площада

Ден 73: След на Борисов и Гешев протестиращите поискаха оставката и на Караянчева (ОБЗОР)

АЕЖ: МВР да обясни защо привика журналист на разпит след запитване за полицейско насилие

Репортер на "Сега" бе привикан на разпит за въпроси към МВР

 


137554