Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Мика Зайкова: Държав...
Мика Зайкова: Държавата трябва енергийно да подпомага 65 на сто от българите, защото са бедни

Мика Зайкова: Държавата трябва енергийно да подпомага 65 на сто от българите, защото са бедниПо повод на информацията, че социалният министър Бисер Петков издаде заповед за определяне на месечния размер на помощта за отопление на 93,18 лв., което е с 24,5% повече в сравнение с миналия зимен сезон, пред "Новини.бг." проблемът коментира финансовият експерт и дългогодишен синдикалист Мика Зайкова.

Щом токът ще се продава на пазарен принцип, то трябва да има предварително разработена стратегия за подпомагане на енергийно бедните хора у нас. Сега това се прави, спрямо онези граждани, които имат много ниски доходи - в рамките на около 150 лв. Досега помощтта за тях беше за по 375 мегавата, а сега вече по 500 мегавата на сезон.

Проблемът обаче е в това, че токът, който сега се определя като цена за битовите потребители, е дефакто субсидиран, защото не отговаря на пазарната цена. Но токът за битовото потребление и този за промишлеността, са като скачени съдове и колкото повече се подтиска цената за битовото, толкова се покачва на промишления. Това не е причина за огромните флуктоации на енергийната ни борса, а манипулациите - изнасяме евтин ток навън, а тук причиняваме дефицит на енергия и вдигаме цената. Това е пълно безобразие, разбира се.

Струва ми се, че предложението на енергийната министърка Т.Петкова не е съвсем коректно. Тя тласка промишлените потребители да сключват дългогодишни договори.Смятам, че това не е правилно и де факто основният предмет на борсата е именно токът "Ден напред". Дългогодишните договори изключват пазарния принцип, правят се договорки. Сега бизнесът е поставен на колене. 

Средната цена на мегаватчас в Европа е между 35-37 евро, а в България е 99,99 евро и това е пълен абсурд. Бизнесът има сключени договори навън заради стоките, които изнасят, а енергията е елемент на всяка себестойност и й влияе цената на тока. Сега търговците не могат в движение да променят цените на стоките, защото ще загубят пазарите си. Цялата тежест от увеличението пада на вътрешния пазар и вече ще им е трудно да удържат цените. Това означава, че ударът ще се поеме от бедните потребители и вътрешните фирми, скок на цените на стоките и инфлация, разбира се.
Така нашите производители губят своята конкурентност навън. Преди енергията да мине изцяло на пазарен принцип, трябва добре да се обмисли и наистина правителството да разработи стратегия, но и да задели значителни средства за подпомагане. Смятам, че около 65 на сто българите трябва да бъдат енергийно подпомагани.

Нашата борса не е включена в борсовият кръг на Европа, ако това стане няма да могат от енергетиката у нас да си правят каквото си искат. Според мен повишаването на цената на промишления ток у нас е чиста спекулация. На вътрешния пазар вдигат цени, правят изкуствен дефицит, а изнасят евтин ток навън.

 

Източник: https://m.novini.bg/bylgariya/obshtestvo/

 

 

 


106093