Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Милиарди за пътища -...
Милиарди за пътища - стотици загиват по тях

Милиарди за пътища - стотици загиват по тяхКоментар на Манол Николов

 

Смърт и Траур! Това са най-тъжните думи, които много често напоследък присъстват в нашето ежедневие и ни заливат от новините почти всеки ден... Траур за загиналите на пътя, траур за загиналите пилоти във въздуха, траурно е положението в социалната политика, траурът се е пропил и в черните тениски на майките на деца с увреждания, траур за... Траурно за всичко всъщност е положението в цялата държава. Катастрофи сеят смърт на фона на катастрофалната ситуация в България. Нощем гонките с коли и мотори продължават, но тогава пък МВР спи. Поредният пътен инцидент ще доведе до поредния ден на траур. Този път катастрофата е изключително тежка - 17 загинали, сред които и дете.

Всеки, пътувал през Искърското дефиле, знае че пътят е отвратителен. Катастрофите в този участък са много. През 2011 управляващите сключват договор за реконструкция на този убийствен път, на стойност близо 23 милиона евро. Огромна сума, която предвещава първокласен път. През декември 2016 г. участъкът е въведен в експлоатация, като приемателната комисия го е приела след рехабилитацията "без забележки". И до ден днешен не е ясно колко пари се дават и за поддръжка на този неподдържан път - канавките са пълни с камъни, храстите пречат на видимостта, а знаците са рядкост. Но пари се дават, нашите пари.

 

През май месец, миналата година, стана тежка катастрофа пак там, тогава загина една жена. Състоянието на автомагистралите ни също не е завидно, въпреки че това е най-голямата гордост на премиера. Само преди четири месеца шестима загинаха при тежка катастрофа с автобус на АМ „Тракия” при Вакарел. Катастрофите с автобуси не са прецедент. За последните 11 години са станали 46!!! Като тази на магистрала Тракия миналата година през пролетта. Тя повтори почти същата, но през 2011 г. Не бива да забравяме и 16-те загинали край Ямбол през 2009 г. или мъртвите след катастрофата край Бяла през 2006 г. Нека имаме предвид, че шофьорите на автобусите обикновено са професионалисти с голям стаж.

А днес след поредната национална трагедия веднага започнаха и оправданията на властта, както след всеки друг кошмар в страната. След тази гибел край Своге, регионалният министър Нанков се изтъпани пред медиите и каза - „Установено е, че ремонтът е некачествен, затова е започнала дълга кореспонденция между регионалното министерство, Агенция "Пътна инфраструктура" и фирмата за корекция на ремонта на пътя“. Същото стана и миналата година, когато една жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка". Тогава пък управляващите взеха решение да ремонтират тунела. Нашият премиер, известен с пътищата си, взима и дава милиони, реже лентички, прави снимки и още в рамките на мандата му, се налага всичко да започне отначало. Принципът проба-грешка или рушвет-ремонт явно е пандемия за страната. Магистрала Марица пропада по-често, отколкото Бойко подава оставки.

Наглост и безочие!!! Блудкав цинизъм!. Ако имаше как да сме сигурни, че малко след ремонта няма да появи нужда от нов ремонт. По установена дългогодишна традиция.

Дали от кумова срама или от няма накъде повече, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков призна, че за ремонти на републикански пътища се изразходват по 40-50 млн. лв. годишно и още толкова за поддръжка на общинските пътища. Това са близо 100 милиона на година. А 8 от 20 хиляди километра републикански пътища са в окаяно състояние.

И Бойко претендира за ключов принос към инфраструктурата. По-точно към две магистрали и три булеварда. По-малките градове, могат само да си мечтаят да им закърпят ямите.

А асфалтът се лее. Ако не се справят и от втория път, ще има трети... изобщо до изкарване. Докато се научим колко са ни натоварени пътищата, как се слага асфалт и колко струва качественият. Абе... докато имаме пари, ще се учим как да ги инвестираме.

Понеже отново се налага ремонт на ремонта. Понеже инфраструктурата вече е в плачевен вид. Само две години по-късно. И няма кой да направи ревизия, няма кой да наложи санкции..., защото не е уместно, защото не е изгодно.

Image result for ремонт на ремонта

Успокояват ни, че тези пари не са от джоба на данъкоплатеца. Но когато пари за доброто на данъкоплатеца пропадат в дупките, или когато по пътищата стават инциденти, заради псевдо-ремонти, ние в ролята на данъкоплатци, не можем да сме спокойни. И не можем да не търсим отговорност. И какво като ремонтите се правят с европари, при положение, че за разбитите си автомобили плащаме от нашите. А и най-лесно се крадат такива суми.

След толкова смърт не става ясно кога са решили да взимат мерки...?!

Не траур, а ОСТАВКА трябва да се обяви. Преди 6 години в Египет, не в цивилизована Европа, стана тежка катастрофа, при която загинаха много деца. Тогава египетският министър на транспорта и директорът на Управлението на железопътния транспорт дадоха оставките си. А тук у нас след всяка трагедия с много жертви само оправдания, тупане на топката и бягане от отговорност! 

У нас виновни няма, оставки няма. Държавата винаги вдига ръце. Шофьорите обират пешкира. Защото е най-лесно. Има само усвояване на европари, а знаем, че при строителството на пътища, обществените поръчки са най-големи, съответно и комисионните. 311 милиона лева от бюджета са заделени за превантивен ремонт на близо 570 км пътища. Това са пари, които трябва да осигурят качествени пътища, а не да се търси вината винаги в шофьори, пътници или фирми-превозвачи.

При инцидента край Своге вътрешният министър си измил ръцете с това, че автобусът бил с нередовен технически преглед. КОЙ е виновен за това? МВР и КАТ следи ли за пътната безопасност или само дебне за рушвети? Нанков проплакал, че фирмата изпълнител не иска да поправи пътя, по който катастрофира автобусът. Как ще иска, когато голяма част от парите са отишли насам-натам... Как ще е качествено строителството на пътища като се правят 50% икономии на асфалт, бетон...! Когато фирмата не изпълнява задълженията си по договор - дайте я на съд. Принудете я, задължете я в срок да си довърши несвършената работа, да отстрани пропуските си! За какво сте власт! Всичко е при вас ! Защо сега хленчите и се вайкате как сте ги канили и молили едва ли не да си свършат работата. Ама не е удобно, че ще лъснат едни далавери. Мантинелата-убиец била поставена от общината, пътят бил строен некачествено. А къде беше държавата, за да се намеси? Или властта взема отношение само когато има да се прибират парици.

Image result for Svoge Municipality

Така ще я караме - катастрофите няма да намаляват, Бойко ще си свиква кризисни щабове, пътищата му ще са смъртоносни, а статистиката ще е все по- черна. За миналата година България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз.

Пазете се, пазете децата, пазете родителите си, защото на държавата не ѝ пука за вас. В България всеки ден е траурен ден, всеки ден е смърт, а основната причина е една и е категорично ясна – НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Време е за Ден на национален гняв!

Следите на корупцията остават на шосето в дефилето

Жельо Бойчев се нахвърли на Борисов, удари го по най-голямата му гордост!

Шестима загинаха при тежка катастрофа с автобус на АМ „Тракия” при Вакарел

Водачът на катастрофиралия автобус преди бил шофьор на линейка

Жена загина заради паднал елемент в тунел "Ечемишка"

Фирмата и шофьорът на автобуса, катастрофирал край Своге, били редовни

Първи сме в ЕС по брой убити при катастрофи

Автобусът ковчег се хвърлил от път II-16, който е в окаяно състояние само две години след основен ремонт

България е начело в европейската черна статистика за загинали в катастрофи

България се нарежда сред лидерите по загинали на пътя в ЕС 

СБА: Пловдив начело на черната статистика по смърт на пътя

Водим по брой убити на пътя в цяла Европа

Топ 25 на най-опасните пътища в България, където кръстовете са повече от пътните знаци

 

 

 


74266