Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Минималната пенсия =...
Минималната пенсия = хляб, лекарства и домати...., а къде е Валери* от Бургас...?

Минималната пенсия = хляб, лекарства и домати...., а къде е Валери* от Бургас...?Коментар на Десислава Любенова

 

От 1 юли минималната пенсия "ще се увеличи". Нищо, че по време на предизборната кампания Обединените патриоти обясняваха, че се борят със зъби и нокти за пенсионерите. Заради тях дори бяха готови да се откажат от правителството. Пенсионната им програма може и да не беше реалистична, но пък покрай нея те се сдобиха с нов имидж. Предизборно обещаха 300 лева за най-бедните и заявиха, че няма да мръднат от позицията си - независимо от всичко. Но... още по време на преговорите за Борисов 3 те бързо склониха на 200 лева. Че какво са едни 100 лева за пенсиите.

Сега депутатите се обединиха около решението най-бедните пенсионери да получават 180 лв. на месец. Баба Севда от Пловдив е една от "щастливките", която ще се разписва срещу тази сума. Баба Севда брои всяка стотинка. Тя добре трябва да си разпредели париците, за да оцелее, а често гладува, защото понякога има нужда от повече от хляб и домати.

Уважаеми депутати и ти, Валери от Бургас, какво мислите за тази сметка?! И то в нейните минимални изражения**?

- ток - 25 лева

- вода - 20 лева

- топла вода - 20 лева

- лекарства - 45 лева

- по 1 хляб (15 пъти в месеца) = 15 лв.

- домати (три пъти в месеца) = 6

- краставици (три пъти в месеца) - 5

- сирене - 6 лева

- кисело мляко (4 бр.) - 4 лева

- прясно мляко (2 бр.) - 4 лева

- яйца (20 бр.) - 5 лева

- масло - 2 лева

- кашкавал - 6 лева

- пилешко месо (1 кг) - 6 лева

- свинско месо - (1 кг) 8 лева

Общо: 180 лева

Малката потребителска кошница включва 100 на брой стоки и услуги, които са жизнено необходими за домакинствата. Според експертите това са продукти и услуги, без които е невъзможно нормално физическо и социално съществуване на човек. Баба Севда  живее с 15 вместо със 100. Но тя оцелява, защото това е България и ние сме свикнали да оцеляваме.

В малката потребителска кошница има 3 категории:

хранителни стоки - 52

нехранителни стоки - 35

услуги - 13

Според същите тези експерти, ако човек не се ползва с тези 100 "благини" той не се храни пълноценно и не може да се социализира, разболява се. Липсата на тази стоки е признак за изключителна бедност. От кошницата се изключват алкохолът и тютюневите изделия, както и други екстри.

Баба Севда и комшийката и баба Милка не могат да си купят  дрехи, обувки, през зимата не могат да ползват  парно. Често 45 лева не й достигат за лекарства. Често се отказват от месото, от сиренето , кашкавала.... Баба Севда и баба Милка оцеляват в България, но дали живеят истински? Дали истински живеят стотици хиляди възрастни хора, нашите родители, баби и дядовци?

Уважаеми депутати, опитайте се да живеете един месец като повечето наши баби, дядовци, майки и бащи. И тогава ще имате право да говорите. Тогава ще има право да говори и Валери от Бургас, а най-вече и неговият патрон, кумир и светиня - Бойко Методиев Борисов. Който пръсна милиарди за хлътнали пътища, мостове и вдлъбнати магистрали, който тегли десетки милиарди заеми за какво ли не и за къде ли не, които се разпорежда с народната пара като все едно е неговата хазна....! Докога...!?!

Уважаеми депутати, опитайте да поживеете така.

 

* Валери Симеонов - кандидат за депутат на Обединени патриоти от Бургас. Понастоящем вицепремиер.

** Цените са ориентировъчни

Увеличават минималната пенсия

1,5 млн. българи живеят в крайна бедност

Патриотите и онези 300 лева

 

 


30584