Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Министър: Населениет...
Министър: Населението е с влошени здравни показатели

Министър: Населението е с влошени здравни показателиБългарското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства, свързани с влошените показатели на здравно-демографското състояние на населението, каза ресорният министър Кирил Ананиев.

„Ние сме предприели мерки, програми и политики, които са залегнали в нашият стратегически документ – Национална здравна стратегия 2020. Първият приоритет е създаване на условия за здраве на всички през целия живот. Мога да отчета, че в това направление сме постигнали напредък най-вече в областта на детското и майчино здравеопазване. През последните години се подобриха условията и апаратната осигуреност на структурите, които обслужват този сектор“, каза още той. Министърът отчете, че благодарене на взетите мерки стойностите на смъртността при майките и децата в България са паднали под средния европейски показател, предаде БГНЕС.

Здравният министър допълни, че приоритет на стратегията е и изграждане на ефективна и справедлива здравна система. „Настоящият екип на министерството предприе действия за подобряване на достъпа до пациентите до качествена и навременна медицинска помощ. В момента изпълняваме проект, свързан с модернизация на спешната помощ. Важен проект, който ще ни помогне да извършим промяната в системата и преструктурирането на здравния сектор“, аргументира се Ананиев.

Като важна стъпка за опазване на здравето на гражданите министър Ананиев отчете и недопускането на разпространение на ваксинно-предотвратими заболявания и обяви, че тази година е била стартирана обществена поръчка, която да осигури ваксините за следващите 5 години.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи раждаемостта в страната продължава да намалява, а смъртността – да расте. Намалява единствено детската смъртност, но тя все пак запазва високи стойности спрямо останалите държави от ЕС. 

Продължителността на живота в България също се увеличава, но все още 7 години ни делят от средната продължителност в държавите от ЕС. Данни от проведено изследване в 139 държави показва, че сме на 9 място по консумация на алкохол и на едно от челните места по тютюнопушене, като в България жените пушат повече от мъжете.

 

Източник: http://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Здравеопазването не носи здраве, а все повече смърт

Фалшиви козунаци – фалшив живот

Важен ли е детският живот?

В "спокойна" България, в която заливат с киселина

Здравните игрички... на наш гръб!

100 млн. за полицаите Vs. 28 млн. за общинските болници. А другите?!