Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Министър Ангелов отн...
Министър Ангелов отново твърди, че пациенти не се връщат

Министър Ангелов отново твърди, че пациенти не се връщат"Трябва ли да разкажем историята и на всеки излекуван", контрира той случаите на недочакали линейка и починали на болничните стълби

Излизането на България начело в статистиката за смъртните случаи е резултат от неспазването на противоепидемичните мерки и натрупаното недоверие в здравната система. Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред bTV. "Не казвам, че хората са виновни. Трябва да намерим решение, то е едно – спазването на мерките", допълни той.  

Попитан за случаите на хора, които умират по стълбите в пловдивска болница, за случаите на недочакали линейка и пациенти, които не биват приети в болница, Ангелов ги нарече "изключително притеснителни". По думите му това е ненормално да се случва. "Трябва ли да разкажем историята и на всеки излекуван ?!", попита обаче министърът. Ангелов отказа да признае, че не са имали план и се оправда с големия натиск от пациенти. В своя защита той спомена, че дори в Швейцария свършват интензивните легла. Докато даваше интервюто, през цялото време чертаеше някакви схеми пред себе си. 

Според него в момента "изкарваме най-доброто от здравеопазната система. Това са й възможностите. Знаем каква е  - нереформирана", посочи той. И допълни, че за реформата няма обществен и политически консенсус.

"Ситуацията е извънредна. Ако започнем да разширяваме максимално стаите за коронавирус, ще блокираме другите пациенти. Голяма част от болниците са така построени, че разделянето на потоците е невъзможно", коментира той разпространените кадри от изолатора в болницата в Сливен, в която много пациенти са събрани в тясно и неудобно пространство.

Министърът е категоричен, че нито един ден от летните месеци не е проспан и строгата организация на мерките срещу втората вълна на пандемията е започнала още през юли.

"Проблемът днес са хората. Аз не мога да създам нови доктори и медицински сестри за 3 месеца. (...) Не е проблемът липсата на сгради, легла, техника. Няма хора", каза Ангелов. Според него "пациенти не се връщат".

Министърът коментира и дали антигенните тестове ще се приравнят на PCR. Той обясни, че Европейският център за контрол на заболяванията казва, че антигенните тестове трябва да бъдат доказани с PCR. "Ние обсъждаме дали хората със симптоми да им се прави антигенен тест и ако е положителен, да бъдат вкарвани в системата. На тези пациенти, които имат клинична картина, личният лекар може да започне лечението", каза министърът.

Когато дойдат ваксините, планът е да бъдат ваксинирани първо хората на първа линия, след това възрастните хора и накрая всички останали. Според него България има един от най-добрите имунизационни календари в света. Министърът заяви, че е създадена организация да се проследи как се празнува 8 декември. Все още се въздържат да въведат смс-и за излизане на улицата, подобно на Гърция.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 


 

 141052