Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Младите предприемачи...
Младите предприемачи застанаха зад Мая Манолова. Омбудсманът внася в НС Проектозаконът за частния фалит.

Младите предприемачи застанаха зад Мая Манолова. Омбудсманът внася в НС Проектозаконът за частния фалит.Информационен сайт „ДНЕС“

 

Преди по-малко от месец омбудсманът Мая Манолова представи за обсъждане законопроекта за несъстоятелност на физическите лица. България все още е единствената държава в ЕС, в която няма законодателна уредба за личния фалит. Над 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани кредити, а това е три пъти повече от средното за Европа.

Другата седмица Манолова внася проектозаконът за частния фалит в Парламента, а днес тя го дискутира с млади предприемачи

„Благодаря за изключително зареждащата и полезна среща с младите и енергични хора от асоциацията на стартъпите у нас, в която членуват над 400 компании. Заедно с тях обсъдихме проекта на Закон за частния фалит, който ще внеса следващата сряда в парламента. Разговорът ни беше много ценен, защото предприемчивите хора между 25 - 35 години, имат съвсем друг прочит на закона и изобщо на необходимостта от него. А най-ценно е, че ще подкрепят неговото внасяне.

Когато се каже „частен фалит“, всеки си представя хора, които са задлъжнели ужасно, които са харчили без да преценяват, които са безотговорни, неспособни и не преценяващи ситуацията, в която се намират.

А всъщност Законът за частния фалит е най-важен за тези „красиви умове“. Тези, които искат да инвестират в свой бизнес, които искат да се развиват тук и сега.

Ако искаме наистина да стимулираме иновациите, високите технологии, ако искаме да накараме хората, които сега започват реално самостоятелния си живот, да проявят кураж и да започнат собствен бизнес, да бъдат предприемачи, ако искаме да дадем знак на българите, които са зад граница, че искаме да се върнат в България, законът за частния фалит е едно от средствата за това. Това е закон за втория шанс, който ще има всеки млад човек, поел риск да се развива, ако този риск не се оправдае.

На срещата си с тях поех ангажимент и за подкрепа за бърза писта за младите предприемачи. Българската държава е длъжник на младите и интелигентни български граждани, които искат да инвестират и да започнат собствен бизнес. Ние имам най-важното – активните, умни и подготвени млади хора. И сме длъжни като държава, като общество да създадем условия за създаването му”, сподели Мая Манолова.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Страх от различното и силното! >> Мая Манолова: Управляващите се опитват да ме сплашат. Не са познали човека...! Ще направя това, което е най-добре за гражданите!

Мая Манолова: Ако ядосат много гражданите, ако продължават да се подиграват с тях и ме вбесят докрай, ще се кандидатирам!

Предрешена битка..., БСП аут! >> Фандъкова срещу Свиленски и Мая Манолова в битка за кмет на София?

Да помогнем на Фандъкова в размисъла за нов мандат, част 1 (СНИМКИ)

Тръпнем..., но няма нужда! >> Йорданка Фандъкова: Не съм решила дали ще се кандидатирам отново! Скоро ще разберете!

Кмет като мед..., Борисов и Марешки с пореден пирует!

Мая Манолова: Аз няма да бъда партиен кандидат за никаква позиция! Ако се кандидатирам за някакъв пост ще го направя само от името на гражданите


107864