Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Могат ли Трифонов и ...
Могат ли Трифонов и Манолова да играят заедно на изборите в София?

Могат ли Трифонов и Манолова да играят заедно на изборите в София?Реален ход е продуцентът Слави Трифонов да подкрепи Мая Манолова за кмет на София, ако тя се кандидатира, каза пред Mediapool политологът и бивш депутат от БСП доц. д-р Татяна Буруджиева.

Омбудсманът Мая Манолова продължава да не казва официално дали ще се раздели предсрочно с поста си, за да се включи в надпреварата за София. Доскоро тя отговаряше лаконично, че не е решила. Тази седмица обаче започна да отправя политически послания и обяви, че ако се включи в битката за София, ще очаква подкрепа от всеки, стига да не е расист и ксенофоб. Включително и от Трифонов.

"В българската политика всичко е възможно", отговори социологът и бивш член на ЦИК Цветозар Томов, попитан от Mediapool дали е възможно Трифонов и Манолова да се обединят за вота наесен.

Томов определи като логично решението Слави Трифонов да обяви създаването на партията си сега и да не участва с нея на местните избори – така ще има време за създаване на партийна мрежа преди парламентарния вот. Социологът сравнява подобен развой със създаването ГЕРБ.

Буруджиева обаче смята, че с толкова ранно обявяване ще се загуби "ефектът НДСВ" от 2001 година, когато създадената само месец преди изборите партия на завърналия се в България Симеон Сакскобургостски спечели 120 депутатски места, но участва във вота с чужда регистрация, заради пропуски в документите.

Според Буруджиева е възможно Трифонов да подкрепи Манолова на изборите за София, защото той няма време да регистрира собствената си партия, а и през последните години двамата са защитавали общи каузи. Пример за това е идеята за мажоритарен вот на шоумена, по която Манолова написа законопроект преди няколко години.

"Такова евентуално сътрудничество не означава, че двамата ще са в една и съща партия. Тя даде заявка, че ще се дистанцира от всички политически партии, а това включва и новите", добави Буруджиева.

София като трамплин

"Спечелването на кметските избори в София е трамплин към висшите етажи на властта. Примерът Бойко Борисов също тръгна от този пост. За целта обаче тези избори трябва да се спечелят, а не само да се даде заявка", каза Томов и подчерта, че засега Манолова дори не е разкрила дали ще участва в надпреварата.

И според Буруджиева евентуална кандидатура на Манолова за кметския пост в София би означавала връщане в политиката, но какви точно биха могли да са действията на настоящия обмусдман след това зависи от резултатите. По думите ѝ обаче Манолова може да загуби, ако по време на кампанията се държи сякаш поста в София е стъпка към нещо друго.

"Дори кметския пост е деполитизиран в известен смисъл, коректно е да държиш на него. Какво ще стане след 1-2 години е въпрос за тогава", каза тя.

Кой срещу кого в битката за София?

По думите на Томов в уравнението за София има друго важно неизвестно - кой ще бъде кандидатът на "Демократична България". "На този етап не съм убеден в двубой между Фандъкова и Манолова", каза той. И подчерта, че "Демократична България" има добри резултати в София на последните избори, а кметът на столицата по традиция е десен.

Буруджиева смята, че включването на Манолова в битката за София би фокусирало надпреварата между нея и ГЕРБ. "Кандидатирането на Манолова би променило коренно кампанията, ще промени възможностите и очакванията от изборите за кмет", каза тя и добави, че в такава ситуация всичко ще зависи от самите предизборни кампании на претендентите.

Според Томов Манолова е в сложна ситуация – ако се кандидатира, ѝ трябват гласовете на БСП, за да спечели, но ако се обвърже прекалено много със социалистите, както стана с президента Румен Радев на изборите през 2016 година, тя рискува да отблъсне други избиратели, които също са ѝ необходими.

В поведението на ръководството на БСП Буруджиева вижда именно опит да превърне Манолова в свой кандидат и това би могло да е опит за умишлено политическо "ликвидиране" на настоящия омбудсман. 

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Страхувайте се и от Мая, и от Слави... има защо!

Закъснели, социологически ,,признания": Слави Трифонов и Мая Манолова най-одобрявани и харесвани!

Алтернативата е сред нас! Слави Трифонов, Мая Манолова, заедно с гражданите... И НАПРЕД!

Мая Манолова: Партийните номинации не ме интересуват. Интересуват ме интересите на гражданите

Страх от различното и силното! >> Мая Манолова: Управляващите се опитват да ме сплашат. Не са познали човека...! Ще направя това, което е най-добре за гражданите!

Слави: Не е ли вече време наистина да пуснем кепенците и да затворим тая „нема такава държава“?! Горанов да си заминава!

Слави Трифонов: Сравнете успелите българи... с тези, които ни управляват! А, „уважаеми зрители, спите ли?“

Мая Манолова най-одобрявана в София, Борисов катастрофира

Мая Манолова: Ако ядосат много гражданите, ако продължават да се подиграват с тях и ме вбесят докрай, ще се кандидатирам!

Бойко, а ти кога ще си ходиш? (ОБНОВЕНО)

ДВУГОДИШНОТО УБИЙСТВО НА РЕФЕРЕНДУМА... НЕУСПЕШНО! НИЩО НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО!

„България: Фактите говорят“ – първа част 

Кои са най-нежеланите и ненавиждани депутати? 

„България: Фактите говорят“ – трета част 

Шоуто на Слави >> „България: Фактите говорят“ – четвърта част

Вижте най-скандалните червени депутати 

Най-големите лъжи на партиотите  „България: Фактите говорят“ – шеста част 

България: Фактите говорят“ – седма част 

Най-скандалните депутати в 44-ия парламент „България: Фактите говорят“ – осма част

„България: Фактите говорят“ – епизод 9

 

 

 


109505