Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Моля, закривайте дър...
Моля, закривайте държавата!

Моля, закривайте държавата!Позиция на Здравка Желязкова

Информационен сайт "ДНЕС"

 

Успех! 6-месечно бебе беше открито през нощта (9 октомври, 4 градуса по Целзий, студ и дъжд) в квартал „Люлин” 6 в София. Мъничето било в кошче с бележка, на която е пишело: „Моля да го предадете на социалните. Успех!”.

 

Откриха изоставено бебе в София

 

Родителите на бебето на 24 и на 27 години – в добро здраве, с близки, дом, четири регистрирани фирми и т.н. Хората няколко пъти са се опитвали да го хързулнат на държавата, молили за помощи и всякакви други обществени благини, но не ги огряло. И те взели най-правилното според тях решение – да захвърлят рожбата си като мръсно коте на улицата, в студа, през нощта.

При такива новини се чудя как все още не са дошли норвежците. Да, точно тези, от които се страхува не малка част от българското общество. Норвежците, които просто ще минат с мрежа и сак и ще им откраднат децата, за да ги продадат в чужбина. Няма оправдание за такава постъпка.

В България всеки може да изостави детето си и да се откаже от него със закон стига да иска. Да го даде за отглеждане на държавата, защото... му е писнало, не му се занимава, няма възможности и т.н., и т.н.

 

Image result for Родителите на изоставеното бебе в Люлин Image result for Родителите на изоставеното бебе в Люлин

Ето ги родителите, зарязали бебето си в „Люлин”


 Image result for girl

Екип на телевизията успя да заснеме 28-годишния Михаил Кьосев и съпругата му Галя Рангелова

 

Статистиката сочи, че държавата ни е на първо място в Европа в печалната класация по изоставяне на бебета от родителите им. Всяко трето дете, попаднало под грижите на социалните, е до 3-годишна възраст, показва проучване на УНИЦЕФ. През 2018 г. отритнатите деца са 1050! И това в нашата страна с отрицателен естествен прираст на населението?! Всяко изоставяне е система от провали. Провал на семейството, провал на обществото, провал на държавата, провал на политиците.

След новината за изхвърленото бебе много "защитници" на родителите излязоха с тезите, че майката може да е в следродилна депресия, че родителите са бедни, че нямат работа, че е по-добре държавата да се грижи, отколкото детето да живее в мизерни условия, но... Това всъщност са само безсмислени оправдания, защото депресията се лекува, работа се намира (да, не за 2000 бона, но и 800 лева ще стигнат), социалните никога не могат да дадат любовта и грижите на едно мъниче, така както ги дават родителите му.

За жалост през последните десетилетия понятието семейство у нас сякаш се обезсмисли. Случаите на домашно насилие вместо да намаляват, непрекъснато растат. През 2018 г. над 1500 жени са били обект на физическо или психическо посегателство. Разводите растат. Черната статистика сочи, че всеки втори брак се разтрогва. Най-важната и ключова единица в обществото ни сякаш се разпада.

За жалост българското общество все повече се разяжда отвътре. Уважението, любовта, моралът са заменени със стремеж към пари и материални блага. Учениците бият учителите, пациентите налагат лекарите, пътниците псуват шофьорите, синове убиват майките и бащите си..., внуци мародерстват баби и дядовци... Затъваме все повече и повече. А когато си заобиколен от агресивни, мразещи хора, то напълно логично е да се заразиш с тяхната отрова.

Гражданското общество в България умря още преди да се е родило. Хората равнодушно подминават сцени на насилие на улицата или в градския транспорт, затварят си прозорците и пускат телевизорите, когато съседите се карат и бият, извръщат глава, ако видят нещо нередно. Защото ги е страх и защото не им пука. Единици са тези, които се опитват да се намесят, да помогнат, да поправят нещата, но усилията им често се провалят.

Законите в България все още не са направени така, че да защитят децата от родителите им, въпреки непрекъснатите промени в социалната система (Именно тук е мястото да кажем на всички противници на Стратегията за детето – вие, да точно вие, ще сте виновни, ако баща пребива ежедневно сина си, ако пияна майка бута цигари в устата на 10-годишната си дъщеря или я кара ако е на 16 да проституира. Не норвежците ще дойдат да вземат децата ви. Те сами ще избягат от вас!)

Image result for национална стратегия за детето

Политиците, изплашени от шепа силно крещящи хора, допуснаха да се забави подписването и на Истанбулската конвенция, и на Стратегията за детето... Криворазбраните тълкования, че България ще се превърне в страна на обратните и опасенията, че сме в центъра на конспирация за отвличане на деца са следствие на безвластие, политически цинизъм и упадналия морал навсякъде. И всичко това, само защото идват избори, след това други, а българинът поне на външен вид обича да дамонстрира, че е бял, хетеросексуален балканец, който мрази цигани, бежанци,турци,мюсюлмани, гейове... Всички.

И псевдо политици и отявлени демагози като Сидеров, Каракачанов, Джамбазки и сие добре знаят, че ще спечелят още по 2-3 хиляди гласа, само ако дадат на масата избиратели онова, което иска да чуе. Случаят с изоставеното бебе не е единствен. Няма да е и първият, нито последният.

Днес мъникът и неговата съдба вече не са новина. Детето ще бъде препращано от институция в институция и само, ако има огромен късмет и наистина ще се отърси от нерадостната си съдба, завещана му от родителите и обърканата ни държава. Въпросът е как да спасим следващото детенце... и следващото, които ще имат нещастието да се родят в семейство, милеещо повече за собственото си добруване, отколкото за неговото.

Това е същинският въпрос...!

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

До 3 години затвор може да получат родителите на изоставеното в кв. "Люлин" бебе

ЕК: Да спрем насилието над жени

В 44% от случаите на убити жени извършителят е бивш или настоящ партньор

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие

На един юмрук разстояние

Родители канят Борисов на дебат за Стратегията, НПО-та и дневната доза шоколад

Говори семейството, нападнато от 20 пияни мъже в Куклен

Изплашен, ще изпусне властта >> Каракачанов: Директорът на пресцентъра ме увери, че няма общо със слуха в Сливен

Ревнивец надупчи жена си с нож в Септември

Капакът, върху който седи Борисов

Кой лъже за размерите на престъпността - МВР или прокуратурата?

Мъж брутално рита жена на спирка в Бургас

Ученик блъсна учителка, задържаха го

Ученикът, ударил учителка - обвиняем за две престъпления

Баща преби лекарка в "Шейново"

Мъж нападна група слепи туристи в Несебър (ВИДЕО)

Мъж удари лекар след отказ да получи плацентата на новороденото му дете

Хулиганстваща България

Ужас между четири стени: Насилието вкъщи

Истанбулската конвенция ли ще изяде главата на Борисов?

Експерт: Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето

  

Говори семейството, нападнато от 20 пияни мъже в Куклен

 

   

Националната стратегия за детето и нейните морални измерения

 

 

 

 

 

 

 114550