Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Момиче и момче от Бъ...
Момиче и момче от България са загиналите при лавината в Пирин

Момиче и момче от България са загиналите при лавината в ПиринМомче и момиче са загинали, след като са предизвикали лавина в курорта Банско, предаде Канал 3. И двамата младежи са туристи от България.

 

Снежната стихия влачила телата на сноубордистите около 800 метра, а едно от телата е намерено на около 50 метра от хижа Бъндерица.

 

Лавината е повлякла и други двама сноубордисти. Те обаче са оцелели и сами са се измъкнали, и именно те са подали сигнал до ПСС.

 

От Планинската спасителна служба съобщиха, че двете жертви сами са предизвикали лавината. Те са открити мъртви от спасителните екипи, в които са включени и кучета.

 

Затрупаните са имали необходимата екипировка за дейности в лавиноопасен район. И двамата са имали еърбег, но лавината е била голяма и е причинила множество наранявания, след като преди това ги е влачила около 800 м. Единият от фрийрайдърите е имал и включен радиоприемник – т.нар. пипс, който позволява да бъде локализиран под снежната маса. Именно той е открит първи – малко след 12 часа, а вторият затрупан е намерен половин час по-късно.

 

След обилния снеговалеж от последните дни в момента лавинната опасност в планините е значителна. Затова предупредиха и от Планинската спасителна служба.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Лавина уби двама в Пирин (Обновена)


86500