Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Москва: Вандали повр...
Москва: Вандали повредиха братската могила на Съветската армия в София

Москва: Вандали повредиха братската могила на Съветската армия в СофияВандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал „Лозенец“, съобщава ТАСС, цитирана от Фокус. Според кореспондента на руската агенция, вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи.

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение „във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София“.

„Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани ", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

 

 

Източник: https://www.segabg.com

 


121624