Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Мутри рестартират пр...
Мутри рестартират прехода и закопават държавата: Коментари и колажи за идеите на премиера

Мутри рестартират прехода и закопават държавата: Коментари и колажи за идеите на премиераИдеята на премиера Бойко Борисов за свикване на Велко Народно събрание и нова конституция предизвика редица коментари в социалните мрежи, голяма част от тях се въртят около това, че с този ход премиерът иска да се задържи на поста.


"Решението за ВНС ще го вземе новото НС, а не септичната яма от некадърност, наглост, човекомразие, неприкрита престъпност, откровена антидържавност, потресаваща корупция и тотално отсъствие на адекватност, която обитава настоящата сграда на НС. Шофьорът-на-джипката-от-асфалтополагащата-монтажно-подпорна-фирма-ГЕРБ иска да променя основния закон на държавата, докато хората му искат оставката, да прекроява Конституцията, докато е затънал до уши в скандали и Корупция", написа Иван Червенков.

Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика също коментира предложението на Борисов: "Мутри рестартират прехода и закопават държавата. Мутрата, която отиде да играе мач при последните изменения на КРБ, ще я променя... А подчинените му опростачени апаратчици разградиха администрацията и правосъдието. Първо долу и завинаги вън от властта, мутро, и тогава леки промени на настоящата Конституция."

"Имам ужасно неприятно Deja vu. Все едно гледам Тодор Живков, Петър Младенов, или Андрей Луканов да предлагат демократични промени. Ако отново се оставите да ви излъжат, подавам оставка и няма да се занимавам повече с българската действителност", написа карикатуристът Христо Комарницки.

 

"Искането за свикване на Велико Народно събрание и приемането на нова конституция е връх в политическата акробатика ... Оказва се, в борба за оцеляването си, г-н Борисов е готов да заложи на карта цялата държава и съществуващия демократичен порядък в нея", пише адвокат Христо Христев.

 

"Някои от идеите, които Борисов извади от ръкава си, за да се опита да подлъже за пореден път иначе лековерния български избирател, не са лоши, като въвеждането на индивидуална конституционна жалба или намаляване мандатите на т.нар. "трима големи" в съдебната власт. Други са груба и опасна демагогия, като намаляването на броя на народните представители и възможността Народното събрание "да изслушва главния прокурор по конкретни наказателни производства". Трети са откровена глупост, като ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието. Това не е въпрос на конституционна, а на законодателна уредба. Изобщо, няма как разумен човек да очаква точно от г-н Борисов, който назначи министри на правосъдието като г-жа Цачева и г-н Кирилов, и който е наредил едни изключителни върхове на правната мисъл като законотворци в Събранието, да решава проблемите на българската демокрация. Това е все едно да дадеш на пироман да гаси пожар. Накрая, обективно няма потребност от приемането на изцяло нова конституция", посочи още Христев.

 

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев пък смята, че предложенията на Борисов, които засягат съдебната власт са съгласувани с главния прокурор Иван Гешев.

"Това е нито повече, нито по-малко нова версия на онова ВНС и онази конституция, която роди чудовищата на днешната пленена държава.... Предложенията му за ВСС и мандатността не решава по никакъв начин въпрос с прокуратурата, с богопомазаността на главния прокурор – всичко, което предлага са палиативи, предназначени да ги запазва", каза той.

 

Василев добави, че за Борисов подобен ход решава и проблема със служебното правителството, защото Народното събрание действа до избора на членове на ВНС. "Няма съмнение, че това е общо решение на Борисов- Доган -Пеевски, защото ВНС има място, но не преди провеждането на избори, които да направят електронна, машинно и дистанционно по пощата гласуване. Това е цялата им тактика - да използват контрола си върху Системата и да произведат ВНС по свой образ и подобие, като изолират максимален брой хора от възможността да влияят върху промяната, както в чужбина, така и у нас", каза още той.

Политологът Евгений Дайнов също коментира последния ход на премиера:

"Проблемът, след като години наред си лъгал поне веднъж всеки ден е, че идва моментът, в който вече никой не ти вярва. През 2015 година Борисов, ГЕРБ и мнозинството в НС обещаха да гласуват онези неща, свързани със съдебната система, които днес Борисов пак обеща. Тогава, преди 5 години, обеща и излъга. Излъгаха и ГЕРБ, и мнозинството в НС. Ще излъже отново. За същите неща. И отново, и отново. Оставка и ново Народно събрание с прилични хора".

Един от малкото коментатори, изказали се в подкрепа на хода на Борисов, е бившият червен депутат Георги Кадиев.

"Днешното изявление на Борисов е това, което трябва да се случи: оставка на правителството и избори на ВНС за промяна на Конституцията в частта "съдебна власт", което ще доведе до прекратяване на мандата на сегашния гл.прокурор. Очаквам Караянчева веднага да свика извънредно заседание на НС. За да се свика ВНС, е нужно мнозинство от 2/3 от народните представители, което ГЕРБ (95 депутата) и БСП (78 депутата) имат сами, дори патриоти, ДПС и Воля да са против. Протестът е на крачка от успеха", смята политикът.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Богомил Бонев: Злобно като тон и заплашително като съдържание – герберската правна школа да пише конституция.

Слави: Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка

Мая Манолова към Борисов: Прах в очите! Хората не ви искат за премиер, вие нова конституция предлагате!? Първо оставка, после всичко друго!!!

Претоплени стари буламачи от кухнята в Банкя >> Дежавю oт 2016: Борисов твърдо подава оставка и предлага свикване на ВНС

Бойко Борисов с трети опит да се задържи на власт

Иво Инджов, експерт: Изходът от политическата криза остава само един: оставка и предсрочни избори

Татяна Дончева: Борисов иска да разджурка ситуацията, за да се спаси

Полина Паунова: Ако министър Кирилов прави промени в Конституцията, да му се махне забраната за фейсбук

Проф.Иво Христов: Протестът иска две оставки и извънредни избори - всичко друго е отклонение на вниманието

 

 

 

 


133400