Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МВР подлуди хората с...
МВР подлуди хората с декларациите на областните КПП-ата

МВР подлуди хората с декларациите на областните КПП-атаОбявените от МВР като улеснение за гражданите декларации, необходими за преминаването на областните КПП-та се оказват всъщност все по-затрудняващи за хората. Това се случва особено след като вътрешното министерство заяви, че трябва при всяко минаване да се оставя екземпляр от документа, заедно с посочване на основанието и маршрута. Обявено бе и, че е необходимо да се дава декларация и за минаване на всяко КПП по пътя. Според сигнали на граждани например по пътя София-Перник, за да се стигне до определени места, включително и за работа се минава през 4 КПП-та. Това означава, че на ден един човек трябва да приготви 8 декларации - 4 на отиване и 4 на връщане. Ако то работи 22 дни в месеца, то е необходимо той да си подготви и да си принтира 176 декларации. Дори и в масовите случаи да става дума вероятно за по-малко бройки, то всеки и сам може да изчисли за какви количества декларации става дума, които и самото МВР съзнава, че изобщо не може да провери, ако целта на събирането им е именно тази.

В същото време в социалните мрежи се появиха снимки на пътища, по които движението е преустановено с паставени върху тях огромни бетонни блокове. Би Ти Ви показа в репортаж подобен път край Велико Търново. През него са минавали много хора, които са отивали към свои обекти и работни места. След поставянето на бетонните колони, сега на тях им се налага да обикалят над 15 км., за да минат през едно от КПП-тата.

Само преди ден бе обявено, че пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация със свои данни и данни за маршрута, по който пътуват. Документът е за еднократна употреба и се предава на полицията на КПП. Това означава, че ако някой се придвижва през няколко областни центъра, то трябва да разполагат със съответния брой екземпляри от бланката. 

Това обяви bTV, като се позовава на получени от тях уточнения от МВР. Причината за промяната била необходимостта при нужда да може да се проследи маршрута. Мярката засяга, както пътуващите по непредвидени и уважителни причини, така и тези, които се придвижват по работа. Последните ще удостоверяват причината за напускането на даден областен център със служебна бележка, която ще и остава в тях и ще може да се ползва всеки път.

Само ден по-рано Министерството на вътрешните работи изненадващо промени формата на декларацията за пътуващите, с която трябва да се преминава през контролно-пропускателните пунктове на областните градове, съобщиха от силовото ведомство. Решението за това е взето "след анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на КПП и на получените запитвания и препоръки от граждани, както и с цел предотвратяване на злоупотреби", уточняват от МВР.

В декларацията по новия образец отпадна заверката от работодателя.  Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя, или друг служебен документ като служебна карта или пропуск, който носят в себе си. 

Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни, обяви МВР във вторник и добави, че гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация, като декларацията и в този случай ще остава при служителите на КПП.

Припомняме, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост, обявиха още от вътрешното ведомство.

 

Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ани Алашка: Парите не са за бизнеса, а за една банка, която знаем кого подпомага

Още думи на вятъра! >> Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4,5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респиратори

218 са вече случаите на коронавирус у нас

202 са случаите на коронавирус у нас

Вражди по време на епидемия

Триумфът на опростачването

При едночасова реч >> Борисов бесен на Радев! Обини го в егоцентризъм и популизъм

 

 

 


123294