Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Мъглата в

Мъглата в "Топлофикация София" става все по-гъстаЦял месец по време на предизборната кампания слушахме обещания за прозрачност и заявки за нов модел на управление в Столичната община. Но още първата рокада тази седмица - в "Топлофикация София", показа, че важните решения се вземат на още по-тъмно и отпреди, а управлението е все така безотговорно.

Внезапната оставка на Кремен Георгиев - бивш служител на Христо Ковачки, който стана директор на столичното парно през февруари тази година, и изненадващото назначение на Александър Александров - човек без опит в сферата и със спорна бизнес биография, потвърдиха пълната липса на контрол върху дружеството от формалния му собственик, представляван от кмета на София и Столичния общински съвет.

Йорданка Фандъкова запази мълчание и дори не се яви на второто заседание на съвета, а самите съветници, както от опозицията, така и от управляващите, обявиха, че са научили от медиите за рокадата. И това при положение, че става дума за най-голямото общинско дружество, което е в критично финансово състояние и за което всички преди изборите твърдяха, че трябва да се одитира, реформира и оздрави.

"Топлофикация София" е от такъв калибър за властта, че едва ли нещо може да се случи в дружеството без санкция "свише". Тепърва щели да се организират изслушвания по въпроса в общинските комисии. И не е изключено оставката на Георгиев да е опит да се предотврати търсенето на персонална отговорност от досегашния директор, по чието време дълговете на дружеството се увеличиха значително, а свързаният с Ковачки търговец на ток "Гранд енерджи дистрибюшън" продължи да печели от препродажба на енергията му. Ще проличи и отношението на мнозинството в Столичния общински съвет към настояването за конкурс за професионални мениджъри на предприятието. Всяко друго развитие ще е още от същото.

 

Източник: www.capital.bg

 


117396