Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / МЗ обсъжда с протест...
МЗ обсъжда с протестиращите майки новата наредба за ТЕЛК

МЗ обсъжда с протестиращите майки новата наредба за ТЕЛККакви са слабостите на новата наредба за медицинска експертиза, от какво се оплакват хората с увреждания, минали на ТЕЛК през последните шест месеца, и какво може да се промени - тези въпроси ще обсъди днес ръководството на здравното министерство с представители на протестиращите майки на деца с увреждания и националните организации на хората с увреждания.

До срещата се стигна, след като въпреки обещанията за оповестяване на конкретни проблеми, миналата седмица заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви единствено броя на преминалите преосвидетелстване хора с ТЕЛК, и увери, че жалбите срещу телковите решения не са повече спрямо положението със старата наредба. Майките на деца с увреждания обаче поискаха промени в действащата наредба, докато бъде направена цялостна реформа в оценяването на уврежданията.

Часове след протеста на ощетени от ТЕЛК хора с увреждания в началото на миналата седмица, заместник-здравният министър Жени Начева обяви, че процентът на обжалваните нови телкови решения не се различава от този на решенията по старата наредба. Според нея при всяка промяна има и доволни, и недоволни хора, а недоволството в случая се дължи на променени проценти инвалидност.

"Има промяна в процента на неработоспособност, което в някои случаи е поради тълкуване и резултати от ТЕЛК комисиите, в други случаи - поради обективни обстоятелства, а именно промяна в здравния статус на съответните лица", посочи Начева пред журналисти.

Майките от "Системата ни убива всички" не останаха доволни от общия анализ на здравното министерство за действието на наредбата и поискаха незабавни промени, докато бъде въведена новата оценка на индивидуалните потребности на човек с увреждания.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Некомпетентност! Скандалът ТЕЛК-многогодишна гнойна рана! Натискът на майките е необходим!

Възможна е нова промяна в системата на ТЕЛК

Майка на дете с увреждания: Омерзена съм, ощетени сме с новата наредба

Хора с увреждания излязоха на протест заради новите правила за ТЕЛК

По-справедлива оценка на нетрудоспособността? Започва обсъждане на идеи

Майките от „Системата ни убива“ продължават! Искат още реформи! Новата битка - за ТЕЛК!

Вера Иванова от „Системата ни убива“: Няма държава в Европа с ТЕЛК като нашия

Реформата в ТЕЛК отново на дневен ред след акцията на прокуратурата

Слепи по документи карат луксозни коли в Плевенско

Целта на НГИ „Системата ни убива“ – реформите в ТЕЛК

 

 


89556