Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

На добър час!

На добър час!Информационен сайт „ДНЕС“ 

 

Поредният първи училищен звънец, празнична суматоха, ентусиазъм, дечица с цветя и просълзени родители, възторжени учителки  раници с букварчета и учебници..., химнът „Върви, народе възродени“. В този ден дори и директорите не са навъсени...!

Един ден в годината всичко е прекрасно.

Надеждите за светло бъдеще и просперитет на българските деца изглеждат напълно реални. Вековната традиция, според която просветата е висша  национална ценност, спасила страната в най-тежките моменти от историята е почетена.

Бъдещето на България оглася училищните дворове. Поема отново по пътя на знанието. И за това  на добър час!

Тази държава има нужда от младите си грамотните  и мислещи хора. Има нужда от бъдеще!

Поне в днешния ден държавата в лицето на министри, политици, кметове, депутати… също са в училищните дворове.

Ще хвърчат журналисти, ще снимат камери, телевизиите ще излъчват помпозни речи ,добронамерени и усмихнати политици...

Държавата ще говори с  гордост приповдигнато за постигнатото. И тази година същите мили, но безчувствени думи към учениците и все същото самохвалство за големите усилия, които се полагат, за постигнатите завоевания и все познатите обещания за грижи, по-добри условия и приоритети. Времето и тук е спряло.

И до днес българското образование беше в режим на търсене на решения, безброй гафове, празно говорене и прехвърляне от пусто в празно. От утре пак ще е така!

 

В ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН: Учители готвят протестна акция пред МОН

 

В ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН: Учители готвят протестна акция пред МОН

От утре тъжната картинка в образованието ще си продължи, защото е тъжна цялата картина на родната действителност.

До днес заплатите на учителите бяха ниски, българските ученици – функционално неграмотни и изостанали, базата се рушеше, учебниците бяха  калпави.... От утре – пак така. Пиар, манипулации и опашати лъжи. От години си е все така.

Сегашният Министър- Красимир Вълчев рецитира стихчето за купища пари, които се дават всяка година за образователната система. Рецитира за успехите ,за свършеното... Досущ както и предните министри. 

Милиони, все повече милиони. Имаше увеличение на заплатите един път, втори път. Говореше се за проценти, правиха се срещи, заседания  сметки. Като се тегли чертата друго излиза, очертават  се драстично  разминаванията. В момента средната брутна учителска заплата е 1300 лв., ТОВА ТАКА ЛИ Е? а обществото е потопено в заблуда, големият процент учители – също. През 2021 възнагражденията на учителите щели да скочат двойно?! Очаквайте... неочакваното.

Едните празни думи обгърнати с целофана на вечните обещания отдавна не стигат. Затова днес недостигат 4500 учители. Затова се очаква 40 000 преподаватели да напуснат системата заради напредналата си възраст или поради ниското заплащане и стреса.

Учебната 2019/2020 година започва с 3 000 първокласници по-малко. Родителите на 19 000 деца пък отказват да ги пуснат на училище, а 25 000 деца въобще не са били открити на адресите им.

Image result for празни класни стаи

Очакваните празни стаи!

 

Очакваните празни стаи!                                             

Плачевно. И всичко това е дело на Държавата, на нейната безотговорност и бездействието и ,на тази наша държава, която днес се бие в гърдите и дава интервюта. Резултат е от ,,труда“ на институциите. „Постижение“ на управленската политика.

С децата си отидоха и много училища, най-вече в малките градове и селата. Едно по едно огнищата на българщината и знанието изгасват. Безхаберието на държавата обрече на гибел – училища, читалища, библиотеки, болници..., хората.

Държавата последните 17 години само закрива, но фабриката за предизборен пиар и обещания работи на макс. В днешния първи учебен ден – също!

Учителката-кмет Йорданка Фандъкова в последната седмица неуморното обикаля училищни салони, инспектира, показва нови шкафчета и сменени завеси... Прави онова, което си знае - да ходи, да обикаля, показно да инспектира... Това си може, това си знае. А и това са и отредили онези, истинските началници-кметове зад нея. Тези, заради, които стои два мандата вече... изпълнителен директор на София

Ходи и отчита мащабни и видими успехи в образованието в София. Говори за огромен, рекорден бюджет за инвестиции, има планове да строи градини и училища... Все планове, все намерения... ?!? 

В днешния прекрасен ден всичко всъщност е една показна пародия, демагогия, опит за бягство от реалността. А, утре животът продължава. Със същите проблеми, същата разруха, същата корупция, същата посредствена бедност... И със същите управници.

Утре обещанията ще продължат, лъжите също, популизмът – още повече. Вчера се раздаваше мило и драго на животновъдите, медицинските сестри, сега на учителите, после на Северозапада, подир това на шофьорите, на птичките, на пчеличките. На всички! 

И всичко това обещания..., сега и предизборни. Приказки безкрай.

Въпросът е, ще  искаме ли след една година, на първия учебен ден пак да ни казват колко всичко е добре и колко е  много  приказно-прекрасно..., а бъдещето ,дори настоящето  на България да го няма!?

                                                               

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Училища на тезгяха заради дългове

По образованието и здравеопазването ще ни познаете

Прост народ - слаба държава... Това май искат всички властници и партии. И го постигат!

На фона на беднотията ни >> Изчисление: Колко струва подготовката на първокласник за училище

 

*****************************************************************************************************

Image result for звънецът в училище

 Image result for 15 септември

Image result for 15 септември

 

 

 

 


112616