Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / На границите са връч...
На границите са връчени глоби за пътни нарушения за над 2 млн. лева

На границите са връчени глоби за пътни нарушения за над 2 млн. леваНа граничните пунктове на страната от 1 до 28 юни са връчени над 16 хил. електронни фиша на обща стойност над 2 млн. лева. В същото време на ПОС-терминалите на ГКПП-тата са платени стари санкции за близо половин милион лева, съобщи "Нова телевизия".

 

Както е известно от началото на месеца първо пробно на Калотина, а впоследствие и на още седем гранични пункта на България, всички излизащи се проверяват за невръчени и неплатени глоби за нарушения на Закона за движение по пътищата.

 

Шофьорите, които имат неиздължени суми за пътни нарушения се приканват да платят на място, а ако не го направят, им се отнема книжката и колата, ако е на тяхно име се дерегистрира. Проверките и санкциите продължават въпреки мненията на юристиомбудсмана и Асоциацията за защита на потребителите, че мярката е незаконна.

 

 

В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете, и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения.

 

От миналата седмица порталът на МВР дава данни не само за дължими глоби по актове и фишове по Закона за движение по пътищата, но и за невръчени такива.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/


129244