Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / НА ОРУЖИЕ??? ДО ТАМ ...
НА ОРУЖИЕ??? ДО ТАМ ЛИ Я ДОКАРАХМЕ?

НА ОРУЖИЕ??? ДО ТАМ ЛИ Я ДОКАРАХМЕ?Коментар на Миролюб Борисов

Преди време жители на столичния кв. "Красна поляна" блокираха кръстовището на бул. "Възкресение" и "Никола Мушанов". Те настояха гетото в т.нар. Виетнамски общежития да бъде премахнато. Пореден протест... Последвал контрапротест от жители на „Факултета”. Напрежение. Жандармерия. Полиция…
Ябълката на раздора: Квартал в близост до центъра на столицата на България - София е подложен на насилие, постоянни грабежи, следствие на ромски набези, мръсотия...
Демонстрантите поискаха и оставката на районния кмет, заради проект за социален център на мястото на блоковете, обитавани главно от роми. Жителите на „Красна поляна” поискаха вместо Виетнамските общежития, да бъде изграден парк...
Проведе се и среща, беше и омбудсманът Мая Манолова.
На нея поискала  да дойде и голяма група жители на кв. „Факултета” със знамена на партия "ДРОМ". Жандармерия обаче ги спряла, като част от специализираните полицейски сили останали и през нощта.
Това са фактите от последните дни, а какви са причините да се стигне до това напрежение?

Image result for купуване на гласове

Разбира се това е антихуманната и безхаберна политика на Столична община, която не се интересува от  проблемите и интересите на софиянци. Още по-лошо. Това е резултат от безпардонната политика на всички управляващи през последните десетилетия. През целия т.нар. преход. Но състоянието на разруха и безхаберие е всъщност факт в цялата държава. До там ни докараха партиите и политиците ни. Всички до един. ПУБЛИЧНА ТАЙНА е, че циганската престъпност е почти повсеместна, всесилна. ПУБЛИЧНА ТАЙНА е и причината за това – базнаказаността и фалшивата толерантност по отношение на ромите. ПУБЛИЧНА ТАЙНА е, че всички партии флиртуват и блудстват цинично с гласовете на ромите, купуват ги, обещават им всичко, включително безнаказаност, неплащане на сметки и какво ли не още. Всички останали обаче плащаме всичко, плащаме та ушите ни пукат, плащаме и заради тях... Ето тук е заровено кучето и това е резултатът от долната, предателска и комерсиалната, интересчийска политика на всички партии, превърнали ромските гета в зависими борси за търговия и купуване на гласове. От десетилетия е така... През целия преход, съсипал държавата ни. А да не подхващаме темата за потъналите незнайно къде милиарди, отпускани от какви ли не чужди фондации на други фондации, наши...  Престъпления, престъпления. Безнаказани.

Image result for bulgarian roma

Какво да кажем и за кражбите на ток, парно, вода... За неплаплащането на данъци и такси. За злоупотребата със социални права и помощи. За кражбите от домове, дворове и селскостопански земи. За търговията с деца. Побоищата и изнасилванията. Незаконната сеч. Чалга тормозът… Всичко това, което роди термина "ромска" или както масово хората казват-"циганската  престъпност".
Всичко това предизвиква силния гняв на хората, особено в кварталите, махалите и селата в съседство с т.нар. гета. Какво да кажем и за  двойния стандарт, по който се разглеждат тези престъпления. Защитата на Хелзинския комитет. Бездействието на МВР, на органите, които трябва да бранят правата не само на ромите, но и на българите в собствената ни държава. Държавата се превърна в гето. Вече няма „добри квартали”. Престъпността е навсякъде. Полицията се прави на глуха и сляпа. Ромите може друго да не знаят, но знаят добре „правата си” и знаят, че безброй уж правозащитни организации ще ги спасят от закона. Знаят отдавна, че политиците гледат на  ромските махали като на „златен електорат”, който носи много гласове на избори и ги пазят  като „свещенни крави”. Но ЗАЩО  няма организации, които да бранят правата на възрастните хора на  село, които всеки момент може да бъдат ограбени, пребити, изнасилени или дори убити – просто така, за няколко лева. ЗАЩО няма кой да пази правата на селскостопанския производител, чиято реколта може да бъде ограбена още преди да е напълно узряла? ЗАЩО няма кой да пази правата на прибиращите се късно след работа граждани, които могат да бъдат пребити и ограбени? КОЙ опази правата на пребития и убит професор от „Западна фабрика” преди няколко години? КОЙ ще пази децата ни от циганските наркодилъри, които вече не продават само открито в циганските махали, но причакват и пред училищата в центъра на градовете и селата ни ? КОЙ пази нас, редовите данъкоплатци? ЗАЩО НАД НАС НЯМА ЧАДЪР?!? ЗАЩО?

Image result for цигания в българия

Това е позорният резултат от т.нар. "преход" през последните 27 години. Забелязвате ли как в последните близо три десетилетия проблемът се задълбочава все повече и повече. С всяка изминала година. Преживяхме дори "Десетилетието на ромското включване"... Сериозно? Какво са включили, кой, как и къде се включи, че не става ясно. Може би безплатно тока или кабелната? А колко ли пари са отишли в джобовете на ромските организации, партии и други подобни... Сега все повече се говори за пълна "циганизация" на България. Има квартали, цели населени места, където е "забранено" да стъпваш, ако не си от ромски произход. Бият лекарите, заплашват полицаите, унижават учителите. Да, последиците от псевдодемокрацията са налице. Свободата се превърна в слободия. Преминахме от едната крайност в другата. Досега всички управляващи - и сини, и червени, и оранжеви удобно използваха циганите, за да прокарват своята политика. Беше угодно и на политиците, а и на циганските барони, контролиращи и мачкащи обикновените роми. Перверзно и омерзително, нали? Въпросът е обаче, че циганията така се разпростря, че вече дори политиците не могат да я спрат и тя ги поглъща.

Image result for циганска сватба

Знаете ли, че ромите са втората по големина малцинствена група в страната. Според данни от преброяването през 2001 г, те са 370 908, но според експертен модел, базиран на информация на МВР към 2008 г, броят им е около 830 000, няколко години по-късно те вече са над 1 млн. Тоталитарната държава по един или друг начин осигури на ромите минимална социална сигурност – гарантирана трудова заетост, безплатно образование и здравеопазване. Демокрацията им донесе както свобода, така и предизвикателства, с които те, по ред причини, не бяха и не са готови, а в някаква степен може би и не искат, да се справят. Бедност, изолация, безработица и неграмотност – това е сякаш омагьосаният социален кръг, в който се върти циганското малцинство. Данните сочат, че всеки четвърти циганин е неграмотен, т.е. шансовете му за намиране на работа са минимални. Системата поощрява поведение като – "гладни, сме, бедни сме, никой не ни ще на работа". Възрастните не искат да работят, защото получават пари от държавата. Раждаемостта се стимулира, а децата се превръщат в източник на доходи. Какво правим тогава?
Знаете ли, че в средата на миналия век в Швейцария държавата е разпоредила стерилизация на всички цигани, за да ограничат разрастването на тази общност. Преди няколко години наследниците на ромски семейства, избягали от държавата, осъдиха Швейцария да им плати огромно обезщетение. Почти същото се е случило и в Швеция. Ако се върнем още по-назад в историята ще видим, че на Стария континент циганите никога не са били добре дошли. Днес всичко това е напълно невъзможно, неприемливо и нехуманно. Все пак трябва да се търси решение на проблема преди наистина да загубим държавата си в това ромско цунами.

Image result for джебчийки

ПЪРВО: Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че ЗАКОНИТЕ ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ - и за цигани, и за българи. Колко пъти сме били свидетели на това как в автобуса никой не им иска билет, защото... ами защото са цигани, че крадлите биват оставяне на свобода, защото винаги има някой, който да се застъпи за тях. А виждали ли сте наказан млад циганин, оженил се за 13-годишна девойка? Решението няма да е лесно и ще продължи с години, но когато стане ясно, че за всяко престъпление има наказание, може да очакваме някаква промяна. Не бива да се страхуваме от Европа, с която толкова обичат да ни плашат ромските организации. България е членка на ЕС, но и  е  суверенна държава. Следващите управляващи трябва да оправят бакиите, които се дробят през последните 27 години. Нека полицията, правосъдието и цялата съдебна система си свършат работата така, щото тази циганска общност да разбере, че нищо и никой не е над закона. Твърдата ръка обаче няма да е достатъчна.
ВТОРО: Трябва да има обвързване - получаването на помощи да върви ръка за ръка с работа и посещаване на образователни курсове. Реално! А не просто на думи.
ТРЕТО: Образованието е ключов фактор в решаването на проблема. Сега макар детските добавки да се спират при 5 неизвинени отсъствия на децата, това не важи за останалите помощи. Така деца раждат деца, за да прибират каквото им дава държавата. Така че съвсем не на последно място е и образованието. Днес за едва 7-8% от ромските деца българският език е майчин. Това, разбира се, спъва тяхното образование, а оттам и възможността им да излязат от гетото.

Image result for цигания в българия

Сериозни мерки и стимули в тези насоки могат да задвижат колелата на машината. Проблемът има решение, но въпросът е дали някой най-накрая ще се задейства. Сегашните партии и властници, които се сплитат и преплитат вече близо 30 години доказаха категорично, че не могат, не стават, не искат, защото ромската бедност и престъпност ражда подчинение и страх, а те  същите тези партии и политици имат интерес, огромен интерес да държат и цигани, и българи, и турци в страх и подчинение. ЗА ДА ВЛАСТВАТ И „СМУЧАТ ОТ КРЪВТА“ НА ХОРАТА. И така докато не ги изметем..., всичките.
Аз не искам, убеден съм и вие, да ни наричат в криминалните сводки в цяла Европа „българи” онези рояци от джебчийки – роми, които крадат безогледно, нагло...
Някога, през така критикувания „социализъм” ромите бяха интегрирани. Живееха и работеха наравно с българите и въпрос на чест беше да изучават децата си. Някой ще каже, че тогава държавата е била тоталитарна, но за мен това е само куха игра на думи, защото няма значение какво име ще дадеш на нещо, ако то е добро за гражданите си и защитава правата им.
Не, това не е „жалба за младост” – това е съжаление, че ДЪРЖАВАТА Я НЯМА! За да има ред и справедливост, за да се чувстват всички граждани равни пред единствения коректив ЗАКОНА – за да си върнем държавата ДНЕС, да дойде така жадуваната ПРОМЯНА! И да е бъде и пребъде  България!

 

Вижте и други материали по темата:

Напрежение и протести в "Красна поляна" заради Виетнамските общежития

ЧЕЗ бори с жандармерия кражба на ток в циганска махала

Урок по кражба на ток в Пловдив

Циганите на бунт:Няма да чистим боклуците на българите за 40 лв. (видео)
22788