Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Вместо големите акул...
Вместо големите акули! >> 20 години затвор за Десислава Иванчева

Вместо големите акули! >> 20 години затвор за Десислава ИванчеваСпециализираният съд призна за виновна в получаване на подкуп отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Присъдата - 20 години затвор, 10 000 лева глоба и лишаване от право да заема държавна длъжност, по обвинението за искане на 500 000 евро и получаване на 56 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин беше произнесена преди минути от съдия Иво Хинов.

Вчера от прокуратурата настояха кметицата да получи тази присъда. Наложеното наказание обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.

Като съучастници на Иванчева бяха осъдени другите двама подсъдими по делото - нейната бивша заместничка Биляна Петрова и соченият за посредник в комуникацията със строителния предприемач  - Петко Дюлгеров (бивш районен кмет на "Младост" - б.р.), който на последното заседание по делото се отказа от показанията си. Въпреки този обрат обаче, подсъдимите не бяха оправдани. Петрова получи 15 години лишаване от свобода, 15 000 лева глоба и 15 години забрана да заема държавна длъжност, заради това, че е улеснила Иванчева да вземе подкупа, а Дюлгеров - 12 години затвор, 12 000 лева глоба и 12 години право да заема държавна длъжност.

 

Биляна Петрова

Биляна Петрова

Снимка: БТА

 

Петко Дюлгеров

Петко Дюлгеров

Снимка: БТА

 

Съдия Хинов заяви, че в делото има "политически нюанс", но не може да се твърди, че Ваклин е провокирал подсъдимите към подкуп, както настоя адвокатът на Иванчева - Марин Марковски.

 

Снимка: БТА

 

На влизане в съда, и във видимо добро настроение, Иванчева и Петрова заявиха пред журналистите, че очакват оправдателни присъди. Отстранената кметица заяви, че всичко друго ще е "крах на държавата", предаде bTV.

"При положение, че има толкова доказателства, които са в наша полза и всички техни рухнаха, това, ако се случи това означава, че държавата е умряла и държавността я няма", каза Иванчева

Двете дори повдигнаха друга тема - кой ще отговаря за твърденията на прокурорите при решение "невиновен".

"Функционалният имунитет се ползва превратно - лъжа, защото знам, че няма да има последствия, защото ще плаща държавата", коментира Биляна Петрова.

Десислава Иванчева пък допълни, че обвинителите "лъжат с цел набеждаване" и обяви, че двете ще работят за промени, които да доведат до подвеждане под отговорност на прокурори, които са изрекли неверни твърдения.

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, която продължи повече от четири часа. В колата на кметицата бяха намерени белязани банкноти, като според прокуратурата парите от подкупа, поискан от Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Защитата на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

В последния момент преди присъдата соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни" показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.

Миналата седмица Десислава Иванчева обяви, че се кандидатира за евродепутат. Номинацията й е издигната от инициативния комитет "Непослушните". Тя обяви, че, ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, в кметския вот ще се включи само Биляна Петрова.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://dnes.dir.bg/temida/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Ген. Р. Миланов: Зад случая ”Иванчева” стои силна политическа и икономическа компонента

По 20 г. затвор за Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров поиска прокуратурата

Ще понесе ли Гешев и компания отговорност за безобразията срещу Иванчева и Петрова

 

 


 96298