Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / На среща на БСП и гр...
На среща на БСП и гражданско движение „ДНЕС“ бе постигнато съгласие в първите 100 дни след изборите да бъдат набелязани конкретни спешни мерки, които да стабилизират страната. БСП пое ангажимент да се отчита пред гражданското общество всеки месец.

На среща на БСП и гражданско движение „ДНЕС“ бе постигнато съгласие в първите 100 дни след изборите да бъдат набелязани конкретни спешни мерки, които да стабилизират страната. БСП пое ангажимент да се отчита пред гражданското общество всеки месец.В навечерието на парламентарните избори Гражданско движение „ДНЕС” отправи към всички  политически партии, участващи в надпреварата за 42-то Народно събрание  Отворено писмо, в което ги призоваваме да заемат категорична позиция към проблемите на обществото ни, изправено пред най-тежката социална, икономическа и морална криза от началото на прехода. И настояваме в работните си планове да заложат ясен и недвусмислен подход за удовлетворяване на основните искания на гражданите.

 

Единствената политическа партия, която откликна на нашия призив, е БСП.

 

По тяхна покана на 9 май 2013 г.  в 10.30 часа в столичния хотел „Анел” се състоя среща на представители на Гражданско движение „ДНЕС” с членове на ръководството. На нея бяха обсъдени повдигнатите от Отвореното писмо кардинални въпроси и бяха потърсени общи позиции и допирни точки за тяхното  решаване.   

 

 

На брифинга след срещата председателите на БСП и на Движение „ДНЕС“ Сергей Станишев и Анжелика Цокова запознаха медиите с основните й акценти и постигнатите договорености.

 

Днес страната ни се нуждае не от властта на една партия, а от програмно правителство с експерти, професионалисти и можещи хора, основано на диалог и национални приоритети, заяви Сергей Станишев, като допълни: „Тук не става дума за властта на БСП, а за спасяването на държавата и за формиране на едно програмно правителство, за да тръгне България напред най-сетне”

 

Той изтъкна, че един от водещите приоритети е преодоляването на огромната монополизация, която настъпи през последните години.  Друг общ приоритет е връщането към социална политика.

 

Анжелика Цокова каза, че най-важното нещо, което трябва да се случи, е да се приеме антимонополно законодателство и да има силен граждански контрол. Тя подчерта, че БСП са приели да се отчитат пред гражданите всеки месец. След изборите ще сформираме работни групи, които да обсъждат конкретни спешни мерки за първите сто дни от управлението, добави Цокова. Според нея сега е време да се иска от политиците да поемат конкретни ангажименти. „Няма как, ако не си поискал нещо, да търсиш след това отговорност”, обясни тя.

 

Ръководството на БСП и представителите на гражданско движение „ДНЕС”  обявиха, че на срещата са се обединили около идеята в първите 100 дни на управлението да бъдат набелязани конкретни спешни задачи, които да се реализират и политиците да се отчитат пред гражданското общество всеки месец за свършеното. Напомнено бе за ангажимента на социалистите да се създаде Открит форум за дискусии и за съгласие с гражданското общество. Важен акцент е преодоляването и ефективното противодействие на огромната монополизация, обхванала страната. Необходимо е в това отношение да се засили контролът на държавата и гражданското представителство в независимите регулиращи органи и да има силно антимонополно законодателство.

 

Тук следва да се напомни, че продължава да е в сила предупреждението на „ДНЕС“, отправено при символичните протести в сряда: „Ако до един месец след сформирането на правителство не бъдат изпълнени исканията, които поставяме от години, като краен акт на отчаян протест ще  окупираме парламента, ще обявим  гладни стачки и гражданско неподчинение в цялата страна! Политиците ще усетят силата на гражданското общество и ще изпитат на собствен гръб отново и за последно гнева на хилядите граждани!“

 


5595