Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

На теория:

На теория: "Акулските перки" на "Графа" стават и да се укроти наводнениеТ.нар. акулски перки, които се появиха на ул. "Граф Игнатиев", се превърнаха в поредната глава в сагата с ремонта на емблематичната за София пътна артерия.

Чуденките какво точно представляват тези "перки" и шегите с тях препълниха социалната мрежа Facebook. Официалното обяснение за наличието на "кубчетата" е, че са направени по този начин, за да не може да се сяда върху тях.

Перките обаче поразително приличат на устройства, които се слагат на места, където се очаква голям прилив на вода, включително в преливниците на язовири. Идеята е да бъдат разбивани евентуални големи водни вълни, които иначе биха могли да разрушат пътя или коритото, през което минават. Височината на съответната "перка" определя възможността на "устройството" да е по-ефективно при по-голяма вълна. А клиновидната форма осигурява по-голяма зона на съпротивление срещу силата на водата. В случая с "Граф Игнатиев" има само един проблем – "перките" са така разположени, че явно чакаме водна вълна от околните сгради!

Същевременно пред Нова телевизия архитект Иво Панталеев, който е лицето на проекта на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", заяви, че в идейния проект тези ограничители отсъствали. КАТ обаче искали ясно ограничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона, а и много граждани в обществените обсъждания също искали такова нещо. Затова в работния проект се появили ограничителите, като заради поставянето на ограничители във форма за куб не били достатъчно ефективни, защото опитът от "Солунска" показал, че се ползват за какво ли не.

На въпрос дали ще има фиксиране на "акулските перки", Панталеев каза, че предстои да се вземе решение. Той отрече, че въпросните "съоръжения" щели да пречат и да има наранени пешеходци. Панталеев не се съгласи и, че е по-добре да има саксии с цветя, защото през зимата цветята нямало да виреят.

Иначе колко ефективна граница са тези "перки" вече личи от долната снимка, с автор Цветина Димитрова. Така че теорията за спиране на водна стихия си остава само поредната доза фолклор.

 

Източник: https://www.actualno.com/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Безумие >> "Перките на акули" по искане на КАТ: новите колчета по "Граф Игнатиев" остри, за да не се сяда на тях

Наистина ли Фандъкова е все още кмет...?! >> Абсурдите по "Графа" продължават

Морална глътка въздух за София – оставката на г-жа Фандъкова

Шамар за Фандъкова! >> Зам.-кметът на София Евгени Крусев подава оставка заради ремонта на Графа

 

 
 

 

 


83272