Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Наближава краят!* >>...
Наближава краят!* >> Каракачанов: Ако се докаже, че във ВМРО са влизали пари от БГ паспорти, ще се гръмна на площада

Наближава краят!* >> Каракачанов: Ако се докаже, че във ВМРО са влизали пари от БГ паспорти, ще се гръмна на площадаНие сме инвестирали в Македония, и в човешки ресурс, и не сме взели нито една стотина оттам. Нека някой да излезе и да каже, че на мен или на мой депутат, или на член на ръководството ВМРО е дал пари, казва лидерът на ВМРО

„Нито една стотинка не е влязла във ВМРО от издаването на БГ паспорти“, заяви в интервю пред Епицентър.бг вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.


Той отхвърли като „клевети и доноси“ твърденията на бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев, че „услугата по продаване на българско гражданство на македонци е основен източник за пари на ВМРО“. 
Енчев настоява до изясняване на всички обстоятелства по разследването на спецпрокуратурата, която вчера арестува шефа на ДАБЧ и още 30 нейни служители, „Каракачанов да бъде отстранен от министерския пост, който заема“. 

„Аз имам много грешки, правил съм конюнктурни коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония. Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София.“, заяви категорично Каракачанов. 

Вицепремиерът отхвърля гневно обвиненията, че във ВМРО са влизали пари за издаване на БГ паспорти. „Ние сме настоявали да бъде облекчена процедурата, а г-жа Катя Матева е стопирала производството на български документи за издаване на паспорти“, казва лидерът на ВМРО и припомня, че два пъти от трибуната на Народното събрание той е чел декларации, че тази жена, в качеството си на шеф на дирекция Българско гражданство в Министерство на правосъдието бави преписките на етническите българи от Македония.


„В същото време тя пробутваше преписките на етнически турци, които нямат никакви основания да станат български граждани. Има разследване на прокуратурата по тези въпроси и решение на ВАС, че тя абсолютно незаконно спира преписките за издаване на гражданство. И същата тази жена говори за корупционни схеми. Всъщност корупционната схема е, че такива като нея стопираха процеса, който беше отпушен по времето на Божидар Димитров, караха хората да стоят и да чакат по гишетата и да дават рушвети, за да им се придвижат по-бързо документите“. 

Каракачанов отхвърля изнесеното от френският вестник "Нувел Обсерватьор", като подчертава, че френският журналист Ноде се позовава само на „клеветническите твърдения и доноси“ на Катя Матева. „Никакво разследване не е правено. Той директно взима доносите на Матева и ги пише, за да очерни една „африканска държава на Балканите“, казва вицепремиерът и обобщава, че атаката срещу България е "политическа поръчка".


Атаката на Велизар Енчев срещу Каракачанов също се базира само на твърденията на Катя Матева, посочва той. 
Не мога да приема твърденията на една жена, отстранена заради блокиране на процеса и на един политически озлобен човек, и заради тях аз да съм изправен на трибунал!  Нищо от това, което те говорят, не е вярно! Готов съм и пред детектор на лъжата да застана, пред съдебен процес да се изправя, каквото искат - няма да приема лъжата! Аз имам кауза и тя се нарича „българщината в Македония“. Ние сме инвестирали в Македония, и в човешки ресурс, и не сме взели нито една стотина оттам. Нека някой да излезе и да каже, че на мен или на мой депутат, или на член на ръководството ВМРО е дал пари. Или за каквото и да е било друго – било за записване на студенти, било за здравни услуги – ние инвестираме в това тези хора да идват и да учат у нас, помагаме да получават българско гражданство – това е нашата българска кауза. И не мога да приеме тези поръчкови твърдения. Ще ги гоня докрай! Ще заведа дела срещу тези клеветници“. 

Коя е Катя Илиева?

Срещу бившия директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерство на правосъдието Катя Матева са получени много сигнали до различни институции за дейността й като директор на дирекция „Българско гражданство“ и през 2016 г. започва проверка от Дисциплинарния съвет към МП. През 2016 г. ДАНС ѝ отнема достъпа до класифицирана информация. Тя е отстранена от длъжност и започва процедура по дисциплинарно уволнение. 

По време на нейната дейност като директор на дирекция „Българско гражданство“ към МП са установени редица нарушения, най-съществените от които са укриване на преписки за българско гражданство от лица на основание български произход и укриване на решение на Административния съд, според което тя няма право да прекратява преписки на лица кандидати за българско гражданство. Такова право има единствено министърът на провсъдието. 

Близо година Матева представя болнични листа, за да не може да бъде уволнена дисциплинарно. В крайна сметка през 2017 г. й е връчена заповедта за дисциплинарно уволнение. Поканена от Дисциплинарния съвет на МП, за да бъде запозната с констатираните факти и да даде обяснения, но отказва. 
Срещу Матева има започнато разследване от Софийската градска прокуратура по чл. 282 от НК за престъпление по служба.

 

Очаквайте цялото интервю с Красимир Каракачанов

Какви са корупционните схеми и как по веригата са взимани пари за издаване на паспорти 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:
Продажбата на гражданство е основен източник на пари за ВМРО

Патриотично падение* >> Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина

Чак сега ли се сетиха* >> Масови арести за корупция в агенцията за българите в чужбина

Има ли воля в България, да се преборим с корупцията?

Европейските социалисти обвиняват България в продажба на паспорти

Бивша шефка на Агенцията за българите в чужбина: Тук става въпрос за националната сигурност

Забранената разработка: „Патриотите продали български паспорти за 28 000 000 евро“

Бивш шеф на ДАБЧ: В агенцията цари организационен хаос

ОСТАВКИ и кой от къде е! (ОБНОВЕН)

 

 

 

 


80099