Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Наблюдателите на „ДН...
Наблюдателите на „ДНЕС” не отчетоха сериозни нарушения в изборния ден

Наблюдателите на „ДНЕС” не отчетоха сериозни нарушения в изборния денДоброволците на Гражданско движение „ДНЕС”, участващи като наблюдатели на изборите за общински съветници и за кметове, както и за паралелно провеждания национален референдум за електронното гласуване на 25 октомври, не отчетоха груби нарушения в изборния ден.

По-фрапиращи сигнали се получиха от Видин, че в част от комисиите има химикалки, чието мастило избледнява и става нечетивно, както и за сигнал, че хора от ромската махала са заведени контролирано да гласуват. Сигналът е подаден в ОИК и МВР.

Като често нарушение наблюдателите на „ДНЕС отчитат начина, по който се пускат бюлетините в кутията. За да откъснат долния отрязък, се разтваря бюлетината и така се вижда вотът на избирателите. Там, където бюлетините са къси, не могат да ги сгънат достатъчно добре, за да се скрие вотът.

Според информация на наблюдателите на „ДНЕС”, в някои секции е настъпило объркване сред по-възрастно население и представители от малцинствата за начина на гласуване с различните бюлетини, тяхното сгъване и пускане в избирателната урна, което е предпоставка техният вот да бъде видян.

Всички нарушения, констатирани от наблюдателите на „ДНЕС”, са подадени към ОИК и ЦИК.

С провеждането на последните местните избори и референдум, доброволците на „ДНЕС” за пореден път доказва, че гражданското общество и доброволчеството не са лишени от съдържание понятия, а необходимост и предпоставка за прозрачно провеждане на изборите.


7168