Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Над 100 юристи към В...
Над 100 юристи към ВСС: Не избирайте Гешев за главен прокурор

Над 100 юристи към ВСС: Не избирайте Гешев за главен прокурорНад 100 юристи са се подписали под призива Висшия съдебен съвет да не избира предопределения за главен прокурор Иван Гешев и да открие нова процедура за приемник на Сотир Цацаров.

Това се казва в становището на най-голямата неформална група на българската адвокатура -Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), качено на сайта на съвета. Под настояването Гешев да не бъде следващият главен прокурор са се подписали сто и трима адвокати.

 

Те пишат още, че недоумяват защо Висшият адвокатски съвет още не е обявил становище за кандидатурата. Както и че подкрепят Пловдивската адвокатска колегия, която преди време се обяви против Гешев.

 

Като граждани и като адвокати "изразяваме тревога и безпокойство от начина, по който се провежда процедурата по избора на нов главен прокурор", пишат юристите.

 

"Според нас това си е просто опит за назначаване на удобен за определени среди в съдебната власт кандидат, който показва изключително слаби познания за основни правни принципи и върховенството на правото и опасни залитания към отречени тоталитарни модели на поведение и работа.", продължава становището.

 

Освен поведението, изказванията и концепцията на Гешев, адвокатите критикуват и масовата подкрепа на кандидатурата му от полицейски управления от цялата страна. "Това е флагрантно нарушение на принципа на разделението на властите". "Ако в представител на г-н Гешев е нормално полицията да модерира избора на главен прокурор, то това е още по-опасно, нарича се полицейска държава", пише в позицията на ФОБА.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Фирма за ядки "Кронос" на съветник от ГЕРБ - Сливен с автобуси на контрапротест в подкрепа на 

Американците „запознати с разследването“. САЩ поръчва на . Кога ще бъдат арестувани за шпионаж в полза на САЩ Цацаров,  и шефът на ДАНС?!

Изгубени в превода: Роми четат на плакати " - радост"

 

 

 

 

 


112335