Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Над 17 часа остава б...
Над 17 часа остава блокиран пътят към АМ Тракия край Стара Загора

Над 17 часа остава блокиран пътят към АМ Тракия край Стара ЗагораБлокадата на подстъпите към автомагистрала "Тракия" край Стара Загора продължава вече 15-и час, предаде БГНЕС. Протестиращите са категорични, че няма да отстъпят от исканията си. Очаква се към тях по-късно през деня да се присъединят и демонстранти от Варна и други градове в страната.

Пътят между Стара Загора и Хасково, както и подстъпът от Стара Загора, който води към магистралата, пак бяха препречени. Демонстрантите останаха цяла нощ на около 3 км от АМ "Тракия", като неколкократно се опитаха да убедят полицаите да ги допуснат до аутобана.

Тази сутрин се стигна до напрежение, след като един от протестиращите проби блокадата на полицията и се оправи пеша към магистралата, но бе спрян от органите на реда. Предотвратено беше по-голямо стълкновение между демонстрантите и полицията.

Снимка: Гергана Пейчева, DarikNews.bg
 В петък над 200 автомобила се събраха на паркинга на езерото Загорка и с клаксони се отправиха към аутобана. Те стигнаха до новото кръгово в кв. "Кольо Ганчев", където обявиха, че протестът е приключил, но преминават към гражданско неподчинение.

На изхода на града за летището колоната беше пресрещната от плътен кордон полицейски служители, които не позволиха тя да стигне до магистралата и да я блокира. Подкрепа оказаха екипи на жандармерията.

Участниците в шествието слязоха от автомобилите си и заявиха, че няма да си тръгнат. Те раздадоха минерална вода и знамена на полицаите и няколко пъти след призиви от полицията отстъпиха крачка назад, но без да се отказват от заявеното, че няма да допуснат блокада на магистралата. До сблъсъци не се стигна.

 

 

Протестът се организира във фейсбук групата "Стара Загора иска Оставка" с ясните и категорични искания – оставка на правителството на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.

 

 "Изключително мили хора от всички краища на света ни пишат и подкрепят по различни начини. Много от тях организират доставки на студена вода и храна. Благодарим ви хора! С вас сме по-силни и ще стигнем до край!", така благодариха протестиращите в Стара Загора на поддръжниците си.

 

 

 Снимка: Фейсбук

 

В София протестиращи прекараха трета поредна нощ на палатки на Орлов мост и в т. нар. Триъгълник на властта в София, заключен между сградите на президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Снощи на Орлов мост е имало ново напрежение между протестиращи и граждани. По разказ на демонстранти пред БНР, след 2:00 ч. през нощта двама мъже са направили опит да запалят една от палатките, но полицейските служители са се намесили веднага.

"Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия. Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н. Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго", казват протестиращите.

Допълват, че не правят нищо лошо и не са проявили агресия.

"Почнаха да ни псуват, да викат, да крещят, при което полицейските служители реагираха много бързо. Бяха двама души задържани. Предполагаме, че това са платени провокатори от ГЕРБ, на които целта им е по всякакъв начин да запазят своя гуру на власт, но няма да се получи", категорични са протестиращите.

В палатковия лагер на Орлов мост напрежение възникна още в петък, след като възрастна жена спря при протестиращите, за да им каже възмущението си от блокадата, но беше залята с вода. По-късно имаше проблем с мъж, който попита блокиралите пътната артерия дали са платени. Демонстрантите съзряха в това провокация и призоваха властите да спрат да изпращат подстрекатели, за да създават конфликти.

Днес предстои 24-тият пореден ден на демонстрации в столицата срещу статуквото в управлението на държавата. В събота сутрин положението на ключовото софийско кръстовище е спокойно. На мястото има по-малко протестиращи, а единственото ново нещо е голяма транспарант с надпис "Оставка".

"Преди 30 години диктатурата на Тодор Живков успя да обедини хора с различни убеждения. Сега се случва същото. Обединени сме. Искаме да живеем в нормална държава, която да завещаем на децата си", каза пред bTV протестиращ, който отбеляза, че хората в палатковия лагер имат работа и не са безделници, както се опитват да ги наричат управляващите. Той е категоричен, че протестиращите не са платени от никого.

 

Водеща снимка: БНР/Радио Стара Загора

Източник: https://www.segabg.com/

 

 


132196