Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Твоите права / Над 3.5 млн. българи...
Над 3.5 млн. българи вече могат да сменят пенсионния си фонд сами

Над 3.5 млн. българи вече могат да сменят пенсионния си фонд самиОт днес над 3.5 млн. осигурени лица в България имат възможността сами и изцяло онлайн да сменят пенсионния си фонд. Пилотната услуга се предоставя от „ПОД-Бъдеще“ АД и благодарение на стартиращата високотехнологична българска компания „Евротръст Технолоджис“ АД.

За сравнение - досега смяната на пенсионен фонд винаги се е осъществявала чрез подписване на хартиено заявление в три екземпляра, като подписът задължително се полага в присъствието на нотариус.

„В глобален мащаб тенденциите за модернизация и дигитализация на пенсионното осигуряване вървят само в една посока - удобство и прозрачност за клиента. С други думи клиентът да може да се обслужи сам, в удобно за него време и по модерен начин. Смятам, че партньорството с Евротръст ни приближава все по-близо до световните тенденции и по този начин ще улесним дигиталната трансформация на сектора на пенсионното осигуряване в България“, коментира Росен Даскалов, директор дигитално развитие и технологии на „ПОД-Бъдеще“ АД. „С тази интеграция „ПОД-Бъдеще“ АД дава възможност на гражданите да комуникират по модерен начин с пенсионната си компания, да правят сами справките си и в бъдеще да се възползват от голямо многообразие от услуги“, заяви Георги Димитров, член на съвета на директорите на Евротръст.

За „ПОД-Бъдеще“ АД това е още една стъпка от стратегията за превръщането на пенсионното дружеството в първото дигитално в страната. През март 2017 г. „ПОД-Бъдеще“ АД пусна първото и единствено засега в сектора мобилно приложение, чрез което над 200 000 нейни клиенти могат да проверяват по всяко време своите натрупани спестявания за втора пенсия и да следят дали работодателите им превеждат регулярно дължимите осигуровки.

 

Източник:https://fakti.bg/