Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Надутият балон на тр...
Надутият балон на тройкаджиите от ГЕРБ

Надутият балон на тройкаджиите от ГЕРБКоментар на Десислава Любенова

 

Среден 3,39 – толкова получава кабинетът „Борисов 3“ за първите три месеца от управлението си, сочат данни. По всичко личи, че Коалицията между ГЕРБ и псевдо патриотите не успява да вдъхне надежда на българите. Нещо повече, хората са песимистично настроени въобще по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, а онези, които предвиждат още дълго време бедност и мизерия са близо два пъти повече – 34 %.

За последните 10 години, а и преди това (Бойко Борисов пряко или косвено е на власт от 2001 г.) ГЕРБ докара 40% от българите до усещане (а и не само), че живеят в мизерия, престъпност, нищета... И никаква справедливост. А именно Борисов с обещанието си за повече справедливост дойде триумфално на власт през 2009г. Същият този Бойко, който сега управлява за 3-ти път. Договорките, задкулисните игри и всеобщата пошлост са причина обществото ни да не вярва, че нещо може да се промени. От 2001 г. до момента Борисов заема възлови места в управлението. Първо главен секретар на МВР, после кмет на София, след това 3 пъти премиер... Кралят-слънце управлява пряко или косвено България вече почти 17 г.!

В средата на август кабинетът Борисов 3 ще направи своите 100 дни управление. Традиционно обаче по това време целият български елит ваканцува и то срещу "скромните" 500 - 600 лева на вечер в скъпарските курорти по нашето и чужди морета и планини. И то когато реалната заплата у нас е 500-600 лева, а не 1500, както твърдят управниците.

Именно след излезлите проучвания на тези 100 дни и спадналото доверие в правителството е време да се запитаме какво направи премиерът-слънце за държавата този път?

1. Скандалите. Тези месеци се нагледахме на куп грандиозни политическо-корупционни скандали без последствия. Не, че през годините е било друго. То не беше "ЦУМ-гейт", за който ВСС и Инспекторатът заключиха, че проблем няма. След това минахме на "НДК-гейт" и там все още няма развитие по загубените милиони от поръчки и други чудеса, и накрая завършихме със "Суджук-гейт", за който един депутат плати с главата си, но излезе под гаранция и зачезна, а Цветанов даже му благодари за добра служба...

2 КТБ. Излязоха двете стенограми по кражбата на века - КТБ, но така и не се разбра какво става, кой е виновен и какво следва оттук нататък. Въпреки скандалите около стенограмите никой не се сети и не се обърна към големите политически играчи. Те удобно бяха покрити. Май единственото, което ще остане в историята по този случай са 15 000 страници обвинение и хората, загубили парите си. И надали истината ще излезе някой ден на яве.

3. ПатрЕотите. Борисов 3 дойде на власт благодарение на  удобните  патрЕотични гласове (точно както направи с реформаторите при предишното правителство). Борисов раздаде големи хапки на лидерите - Каракачанов, Сидеров и Симеонов. Агент Иван като старо куче в политиката бързо осъзна, че трябва да си мълчи и да се радва на благата си, за да задържи коалицията по-дълго време. Сидеров нетипично за него се изказа публично само веднъж и не наби никого. За разлика от другите двама свои партньори той най-бързо получи амнезия и забрави за псувните и хулите по Борисов. Най-сериозният проблем се оказа Валери Симеонов, който създаваше скандал след скандал, но бързо-бързо герберите му набиха канчето и сега единствената му работа е да мери шума по морето в компанията на Николина Ангелкова, която инспектира ли, инспектира ден и нощ... пясъчните дюни и морските вълни.

4. Антикорупция и съдебна реформа. Тези дни излезе предложение на управниците да бъде създадена нова, мега Комисия за борба с корупцията. Тя обаче ще се избира и управлява от ГЕРБ и ще... проверява ГЕРБ. Иронията е ясна. Целта също. Съдебната реформа пък съвсем забоксува и единственото, с което ще запомним 100-те дни е тоталното унижение на правосъдния министър Цецка Цачева, която оказа се, че била жертвана от Борисов по време на президентските избори. Как да не ти стане жал чак.

5. Референдумът. През цялата предизборна кампания ГЕРБ убеждаваха гръмогласно надълго и нашироко избирателите, че първото нещо, което ще направят в новото Народно събрание е да приемат 3-те въпроса от Националния референдум. Те обаче изчакаха 11 май (след протестите на Слави Трифонов пред НС), за да внесат куц законопроект, който така и не мина в парламента. Герберите знаеха, че без съответните усилия и договорки от тяхна страна това предложение няма никакъв шанс. И не го направиха, умишлено. И излъгаха. За кой ли път.

6. Германия, САЩ, Русия и Турция. Борисов се постара да обиколи "големите сили", за да се подмаже, на който трябва и да не го закачат поне в близките месеци. Той успя да оближе обувките както на Меркел, така и на Макрон, и Ердоган. Само още при Путин не е отишъл, но има време. А и Кремълският властелин, като ли че много, много не го е еня за нашия властелин.

7. Цени. Дни след изборите през март цените на парното и тока скочиха до 37%. От 1 юли последва ново увеличение. Това, разбира се, се отрази върху стойността на всички продукти - от хляба до чорапите. За замазване на очите обаче, управляващите благоволиха да вдигнат минималната пенсия на 180 лева, въпреки обещанието за 300 лв., но не се смилиха над работещите и минималната работна заплата остана 460 лева.

Иначе казано, по всичко личи, че 100-те дни управление на Борисов 3 не са белязани с кой знае какво ново и непознато - песимизъм, отчаяние и лъжи за светли бъднини. Както беше при Борисов 1 и 2, така ще е и при Борисов 3, докато някой някъде го не разсърди и живота му не вгорчи. Нищо чудно нови избори да сътвори. Как да не кажем: майстор си е нашият Бойко (по Юнкер), и по ПР, и по... лъжи.

 

Вижте и други материали по темата:

НОИ утвърди минималната пенсия от 180 лв. от 1 юли

Очаквано ВСС отказа да проверява "ЦУМгейт"

Бившият директор на НДК сключвал неизгодни договори

Как ще изглежда НДК след ремонта за 20 млн. лв.

Предизборно ГЕРБ и БСП се обявиха за референдума на Слави

Лакърдиите на властта омръзнаха > Цветанов в "Шоуто на Слави": Няма сговор между ГЕРБ и Слави

Лъсват лицемерните лъжи на управляващите: Мажоритарният закон на ГЕРБ е незаконен, няма пълна оценка на въздействие

"Бомба" срещу референдума и 3,5 млн. българи

Защо закъсняха толкова? >> ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна система

ГЕРБ внасят осакатен законопроект за референдума

Манипулациите и блъфовете на ГЕРБ и политиците за референдума продължават, вижте как: Промените в Изборния кодекс ще са една от първите задачи на новото НС

Продажните, фалшиви целувки на патриотите и ГЕРБ

БОРИСОВ И ГЕРБ - НЕ СТЕ ИСКРЕНИ, НЕ ВИ ВЯРВАМE! РЕФЕРЕНДУМЪТ Е НА ХОРАТА! (част I)

БОРИСОВ И ГЕРБ - НЕ СТЕ ИСКРЕНИ, НЕ ВИ ВЯРВАМE! РЕФЕРЕНДУМЪТ Е НА ХОРАТА! (част II)