Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Наглост! >> Йордан Ц...
Наглост! >> Йордан Цонев: За нас 8 лв. партийна субсидия на глас не е прекрасно решение, бихме подкрепили 10-11

Наглост! >> Йордан Цонев: За нас 8 лв. партийна субсидия на глас не е прекрасно решение, бихме подкрепили 10-11За нас 8 лв. партийна субсидия на глас не е прекрасно решение, бихме подкрепили 10-11 лв. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по предложението на БСП партийната субсидия да бъде 8 лв. за получен действителен глас, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Да припомня на някои партии и отделни народни представители. Финансирането на политическите партии се случи преди много години с активното участие на ДПС и на депутати от ДПС, които заемаха тогава определени публични постове, от които зависеше да се прокара този процес", обясни още Цонев. 
Той подчерта, че ДПС никога не са били привърженици на друго финансиране освен от бюджета. 

"Когато обаче започнаха процесите, мотивирани от други процеси и събития, нашата партия се оказа в епицентъра на охулванията за това, че всички получават партийни субсидии. Когато едно предаване е решило да се превърне в политическа партия, реши да се заиграва с популизма и да нанесе този тежък удар върху българската демокрация и българския политически процес, ние не се страхуваме от това какво ще ни се случи. Ние не се страхуваме и по време на референдума да казваме, че това е глупост. Вие се страхувахте", каза още Цонев на Корнелия Нинова. 

"Нашият електорат не подкрепи референдума. Ако и вашият не беше го подкерпил, референдумът нямаше да мине. Защо поискахме да се разреши финансирането от икономически субекти. Защото или има държавно финансиране, или има друго. Ние бяхме авторите, когато направихме забраната за каквото и да е друго финансиране", допълни още Цонев. 

"Обръщам се сега към управляващите. Когато ГЕРБ внесе предложението за 1 лв., ние направихме консултации. Г-жо Стоянова (има предвид Менда Стоянова, бел. ред.), спомняте ли си: Това ще бъде временно, докато направим политически дебат. Колеги, това казахте, че ще стане по време на бюджетната поцедура. Колеги, такъв дебат не се състоя. Г-жа Нинова се опита да предизвика такъв, управляващото мнозинство не иска такъв. Ние няма какво да правим. Не се състоя този дебат, за да видим какво точно трябва да е финансирането, за да се види какво трябва да е финансирането, така че малките и средни партии да получават достатъчно средства, за да могат да функционират нормално. Вместо това се случи някаква среща някъде, нещо друго и изникна една цифра 8. Осем ние не искаме. За нас това не е решение. Това е решение за тези, които имат 1,5 млн. и 950 хил. гласа. За ДПС това не е прекрасно решение. Предложете 10 или 11 лв., което е добро решение за малките партии и ще видите ДПС как ще гласува "за". Не приемаме никакъв менторски тон. Това, за което плачете, ние го направихме - ние от ДПС", каза още Цонев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

 

Източник: http://epicenter.bg/


118254