Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Наглостта на българс...
Наглостта на българския съд - 27 години държава без наказани..., без капка справедливост

Наглостта на българския съд - 27 години държава без наказани..., без капка справедливостКоментар на Движение "ДНЕС"

Излизането на свобода на осъдени от една от най-опасните престъпни групи в България "Наглите" породи редица въпроси и гневни реакции. Мафиотите, които преди години отвличаха, режеха пръсти и уши, сега ще се разхождат сред нас, сред своите жертви, защото "са се превъзпитали", както откровеничи министърът на правосъдието Цецка Цачева. Това е нагледен пример за Наглост, НАГЛОСТ ПО-ГОЛЯМА ОТ НАГЛОСТТА НА "НАГЛИТЕ"!

Съдебната реформа е един от секторите, за които ЕС постоянно и от години критикува България:2015 г.2016 г.  През последните 27 г. организираната престъпност стана още по-организирана,защото нито един политик или голям престъпник не влезе в затвора, а всички правителства и най-вече вече тези на Борисов-1,2 и 3 се гордеят и хвалят ли хвалят с несъществуващи добри оценки от Европа... (Германският правосъден министър: Напредъкът на България в съдебната реформа се вижда от всички в Европейския съюз).

Днес обаче само фактите могат да извадят наяве истината за съда и въобще за цялата съдебна клика. Ето ги:

При идването си на власт за първи път през 2009 г. Бойко Борисов обещава, че ще се справи с престъпните босове. Същата година в американска секретна грама за политическата система в България пише: „Броят и мащабите на дълбоко-окопаната организирана престъпност, действаща в България, представляват огромно предизвикателство за новото правителство, което се стреми да прилага върховенството на закона. Българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си – Черепа, Големия Маргин и Баретата, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства. Предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало“. Най-печално известният гангстер на България е Васил Божков-Черепа.

ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА МАФИЯ, А В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА СИ ИМА И ДЪРЖАВА

Братя Галеви

Пламен Галев и Ангел Христов с прякор Братя Галеви станаха център на внимание през 2008 г., след разкритията, че тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков се е срещнал с тях, докато те са били разследвани за дейности, свързани с организирана престъпност. По-късно двойката беше арестувана по обвинения в измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици, но беше освободена и им беше даден временен имунитет, за да се кандидатират за депутати на парламентарните избори на 5 юли. Въпреки, че двамата загубиха и изборите и имунитета си, градският прокурор на София Николай Кокинов тихичко съобщи, че са пуснати под гаранция. В средата на юли Върховният апелативен съд на България също присъди, че делото трябва да се гледа в Кюстендилския районен съд вместо в София, което всъщност позволи те да бъдат съдени в район, където имат значително по-голяма подкрепа, район, в който те на практика царуват през последното десетилетие. За тях се знае, че са се "изпарили" с 50 млн. лева, скрити в 10 банки по света.

Галеви са сред 1700 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години. Те се издирват в България и по света. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата си.

Баретата

На 6 февруари 2015 г. българската полиция залови известния гангстер Златомир Иванов, с прякор Баретата, по подозрения, че е свързан с три поръчкови убийства и с два опита за убийство. Много хора считат Иванов за един от най-важните наркобарони и за „мозъка“, който стои зад няколко емблематични екзекуции в българския подземен свят. Баретата беше обвинен в три убийства, включително в това на един от известните български наркобарони Никола Иванов по прякор Бобъра, който беше прострелян 9 пъти в гърдите и главата на 8-ми октомври 2006 г. в скъп софийски нощен бар. Той беше обвинен и в убийството на Радослав Великов с прякор Темерута, който беше прострелян в главата докато излизаше от 6-то полицейско управление в София, където беше на разпит за опита за убийство срещу друг водач на мафията. Също като братята Галеви, Иванов се опита да получи имунитет като кандидат за депутат, но молбата му беше отхвърлена защото обвиненията срещу него бяха внесени преди да реши да се включи в изборната надпревара. Иванов е осъден едва през 2016 година на... 6,5 години затвор. Делата срещу него продължават и след като беше прострелян пред Съдебната палата.

Братя Маргини

Въпреки, че бяха арестувани през 2005 г. за планирането на три убийства и за участие в организираната престъпност, Красимир „Големия Маргин“ Маринов и по-малкият му брат Николай „Малкия Маргин“ Маринов бяха пуснати на свобода под гаранция. Братята ръководят известна групировка, позната като Интергруп (бившата СИК), за чийто действия се изписаха тонове хартия с предположения и съмнения за наркотици (особено хероин), финансови измами, кражби на коли, контрабанда, изнудване, рекет и проституция. Съдебното дело срещу Маринови е отлагано поне 4 пъти и стана символ на неспособността на българските съдилища да раздават бързо правосъдие. И, благодарение на пропуск в законодателството, изискващ физическото присъствие на всички обвиняеми и адвокати, които винаги са прекалено болни, за да се явят в съдебна зала, братята бяха пуснати под гаранция през декември 2007 г. и са на свобода и извън страната. 

Пилето

Николай Методиев, с прякор Пилето, се смята за един от най-големите контрабандисти на България и е бил съден за това няколко пъти. Прякорът му е от 1998 г., когато беше арестуван (и по-късно оправдан) за незаконна контрабанда на 11 тона пилешко месо. Методиев беше отново арестуван през 2003 г. за опит да уговори със служители на митницата да му се позволи да внесе нелегални китайски стоки, оценени на 3.5 милиона щатски долара. Вместо поисканата от прокурора присъда 7 години затвор, той беше глобен със 700 лева за заплахи срещу представители на държавата.

Пръча

Йордан Тонов, с прякор Пръча, беше арестуван през октомври 2008 г. с още 13 души по обвинения в организирана престъпност, трафик на наркотици, трафик на хора и изнудване. Тонов е близък съдружник на наскоро осъдения наркобарон от Бургас – Димитър Желязков с прякор Митьо Очите и се смята, че е водач на престъпна група, контролираща трафика на наркотици и проституцията в югозападна България. Десет от съучастниците на Тонов се признаха за виновни и получиха намалени присъди от по-малко от 5 години, докато Тонов избра да си пробва късмета с българския съд. И, разбира се, спечели.

Управляващата партия ГЕРБ дойде за трети път на власт и за трети път с обещанието да се справи с престъпността, която не можа да пребори близо 15 години, откакто Борисов всъщност стана гл.секретар на МВР. ГЕРБ рекламират непрекъснато лидера си Бойко Борисов като човек с твърда ръка и полицейски опит, човек който може да се справи с организираната престъпност... Случващото се през последните години обаче само показва, че държава и мафия са сключили удобна сделка и дори всички усилия на света да съберем ,те няма да нарушат тази дружба. А Бойко Борисов не само не се справи с проблема, той напълно се провали както всички свои предшественици.

Тук обаче трябва да се обърне по-сериозно внимание на неговия провал по 2 причини: ПЪРВАТА: За разлика от своите предшественици, управлявали България кой за 4, кой за 3 години..., кой за няколко месеца, Борисов е министър-председател за трети път, а като добавим и времето прекарано като гл.секретар, кмет на София (все отговорни постове, даващи му възможности, власт и позиции, за да рути престъпността) си стават повече от 3 петилетки управление... Управление, изпълнено само с приказен Рr... Та и преди, а и през своите два макар и неизпълнени мандата, той имаше предостатъчно време да се справи с този проблем. Но не би, фактите са налице! ПРОВАЛИ СЕ. ВТОРАТА: Борисов не спря за ден дори да парадира гордо, че е бивш полицай, генерал и ги разбира много тези работи, полицейските, т.е. знае как да се справи... Е, видяхме я и тази продукция от него. Видяхме как се "справи"! ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ.

ОСЪДИТЕЛНИТЕ ПРИСЪДИ ЗА Т.НАР. БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ  Битовата престъпност, която вече десетилетия съсипва хиляди съдби, а няма сериозни присъди е второто слабо звено в съдебната система. Във всяко семейство, във всеки дом има я грабеж, я някой е бит, а понякога и убит. През юни 2016 тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова от кабинета Борисов 2 призна, че всички взети досега мерки за борба с битовата престъпност у нас не са дали никакъв резултат: „И всеки един от вас може да го констатира и да се съгласи с това”, поясни тя. В продължение на години обирите, побоищата, телефонните измами, кражбите на коли, грабежите са засегнали всички. Въпреки стотиците доказателства, има тук-там по някой хвърлен в затвора телефонен измамник или джебчийка. Почти същото е положението с убийците на пътя. През 2016 в катастрофи са загинали 708 души, през 2015 г. - 708 души, 2014 г. - 661 души. Хората, които убиват на пешеходна пътека също не получават заслуженото. Нещо повече, зависими съдии и удобни политици се опитаха да прокарат промени, с които пешеходецът няма никакви права на пътя. Преди седмица Борисов излезе с поредните обещания, че ще се справи с крадците и джигитите на пътя, но това на всички звучи като поредното негово Рr- обещание.

ЗНАКОВИТЕ ДЕЛА

А какво се случва със знаковите дела през последните няколко години. Делата „САПАРД“, „Медузи“ са едни от най-шумните, но какво от това - резултатът е смехотворен. По ”Сапард” още няма влязла в сила присъда. По ”Медузи” тогавашният червен депутат Борислав Гуцанов бе разследван, а после той осъди България в Страсбург. Същото направиха и Николай Цонев и Тенчо Попов, осъдили България за полицейски произвол. През 2016 г. оказва се, че 27 знакови дела са все още висящи, 23 са завършили с оправдателна присъда, а едва по 12 има осъдени. Става въпрос за дела като Източването на сметките на Майкъл Чорни в ЦКБ (което се точи 10 години - от 2006 до 2016), делото срещу Вальо Топлото за пране на пари (все още няма резултат от 2009), делото срещу Цветан Цветанов и др. за безконтролност на службата за подслушване (от 2014 до 2016 и завършва с оправдателни присъди ), убийството на бай Миле (също от 2006 до 2016 г.). До момента в България няма нито един осъден политик. Разследвани са Александър Томов, Цветелин Кънчев, Емилия Масларова, Владимир Атанасов, Лидия Шулева..., но какво от това. Вратите за тях винаги са били широко отворени, а Темида - сляпа.

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА бележат последните 27 години. По време на прехода в България се извършат най-различни разчиствания на сметки в гангстерските среди. Някои от тях са изключително дръзки и брутални.

Филип Найденов -Фатик: 19.8.2003 (неразкрито) В топлата утрин на 19 август, Филип Найденов – Фатик бива разстрелян на бул. България. Сребристият му мерцедес е направен на решето от двама неизвестни извършители, стреляли с автомати. Фатик е свързван с бизнеса с наркотици и е наследник на митичния Исмет Шабан.

Бай Миле 30.6.2004 (неразкрито) Милчо Бонев, известен с прякора си Бай Миле си отива по начин, достоен за холивудски сериал. На 30 юли, Бай Миле обядвал в ресторант „Славия“, където и прекарвал голяма част от времето си. В един момент нахлуват мъже, облечени като полицаи и прикарват всички да легнат на земята. Никой не се съмнява в истинността на „ченгетата“ и гардовете, заедно с Бай Миле, лягат на земята. Бонев е ликвидиран на място, а убийците избягват с полицейска кола.

Емил Кюлев 26.10.2005г.(неразкрито) Собственикът на ДЗИ Емил Кюлев е разстрелян многократно на кръстовището на бул. България и бул. Димитър Несторов. Покушението не е разкрито.

Поли Пантев 08.03.2001 г.(неразкрито) Босът на СИК Поли Пантев е убит на остров Аруба.

Константин Димитров-Самоковеца 6.12.2003 г. (неразкрито) Константин Димитров-Самоковеца е убит на 6.12.2003 година пред бижутерия в Амстердам. Относително влиятелна личност и до днес, неговото убийство остава неразкрито.

Илия Павлов 7.03.2003 г.(неразкрито) Собственикът на Мултигруп и най-богатият българин по това време Илия Павлов е убит на излизане от офиса си на 07.03.2005 година. Убийството му е извършено изключително професионално със снайпер.

Георги Илиев 25.08.2005 г.(неразкрито) Георги Илиев е убит на 25.08.2005 година. Смята се, че неговото убийство е може би най-професионално извършеното в България. Той е убит с един изстрел от голямо разстояние пред очите на личната му охрана. След смъртта на брат му Васил Илиев поема контрола над ВИС-2 и се превръща в един от най-влиятелните бизнесмени в България.

Васил Илиев 25.04.1995 г. (неразкрито) Васил Илиев е убит на 25.04.1995 година на път за ресторант „Мираж“. Той е застрелян с един изстрел почти от упор. Убийството му остава неразкрито и до ден днешен. Васил Илиев е шеф на ВИС и ВИС-2, с разнородна бизнес дейност, част от която са застраховане, заведения и други. Бившият борец е един от най влиятелните личности по това време в България.

И накрая, съвсем накрая, в никакъв случай не бива за забравяме и решенията на съда, по отношение на един от най-обществено значимите въпроси през последните 2 години – референдума. През лятото на 2016 г. Конституционният съд под натиск на ГЕРБ и Плевнелиев премахна три от въпросите на националното допитване, а през май 2017 ВАС отхвърли жалбата за повторно преброяване на бюлетините, доказващо, че референдумът е задължителен.

Прокуратурата имаше пълни доказателства в полза на противното, но въпреки това магистратите не се съобразиха с фактите. И решението на КС и тазгодишните две на ВАС са решения на силните на деня, които не желаят ПРОМЯНА на системата до каквато ще доведе референдума.

Всичко изложено до тук доказва едно: ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ Е КОРУМПИРАНА, ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАВИСИМА И В ПРЕКИЯ, И ПРЕНОСНИЯ СМИСЪЛ, СЛУГА НА ПАРТИЙНИТЕ ВЪРХУШКИ, НА СТАТУКВОТО. А справедливостта е отдавна забравено за съд и политици понятие, но за нас хората и нашите надежди не е. И заради всичко това и днес, а и през всичките тези 27 години на т.нар. преход целият български народ е най-голямата жертва на системата, на съда.

И въпреки обещанията, въпреки заклинанията правилата не се променят, нищо не се променя и се стига до... „Наглите“. Решенията вече едва ли се намират само в препоръките на ЕС, едва ли се намират и в празните приказки и обещания на властта и политиците. Явно решението е вече друго. Ние, България сме стигнали до деня, в който само мощен, силен и обединен натиск и протест ще променят и съда, и политическата система! Защото съдът е продукт, производно на системата, тази система, която всички ние искаме да променим! Трябва.

 

Вижте и други материали по темата: 

"Надпартийният"съд, всъщност партиен слуга като Конституционния съд: Съдът отряза жалба на Слави Трифонов за резултата на референдума

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум съответстват на Конституцията

Тъй нареченият Конституционен съд, като партиен придадък, взе срамно и позорно решение! ПОДИГРАВКА С ПОДПИСИТЕ НА 700 000 БЪЛГАРИ!

Конституционен с(м)ъд

Моите три въпроса за неговите три въпроса

Съдът: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

(АФЕРА: Скандално ВАС наруши закона по делото за референдума, за да прикрие незаконните действия на ЦИК, опорочаващи целия изборен процес!).

Как Братя Галеви се "изпариха" с 50 млн. лева, скрити в 10 банки по света

СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА САЩ ИЗБРОЯВАЩ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, НЕДОСЕГАЕМИ ЗА ЗАКОНА

Минало незабравимо | БГ ВИП ПРЕСТЪПНИЦИ

Осъдиха Златко Баретата на 6,5 години затвор

БРУТАЛНИ МЕРКИ! 40 гардове пазят Баретата на влизане в съда

Бъчварова призна провала срещу битовата престъпност

Какво стана със знаковите дела от последните десет години

Знакови убийства на прехода в България

Знаковите убийства в последните десет години

 

 

 

 


28753