Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Намаляват приема в б...
Намаляват приема в болница и вдигат цените на над 200 пътеки

Намаляват приема в болница и вдигат цените на над 200 пътекиЛимитът за прием в болница да бъде намален със 7% и да се вдигнат цените на над 200 клинични пътеки средно с около 14%, така че да се спре навъртането на оборот от ненужни хоспитализации и да се насочи ресурс към самото лечение на болните. Това предвижда новият Национален рамков договор (НРД), който Лекарският съюз и Здравната каса предстои да подпишат.

В петък Съборът на съсловната лекарска организация даде мандат на ръководството си да подпише новия договор с 209 гласа "за", 22 "против" и 8 "въздържал се".

Спорната идея да се ограничи броят на изписваните и плащани от Здравната каса лекарства за едно заболяване е отпаднала от проекта, увериха в петък председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров и шефът на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Тя обяви, че текстовете, които възмутиха личните лекари, са били грешка на ниво работна група. Преди началото на събора на съсловната лекарска организация Маджаров също увери, че спорните текстове са отпаднали и допълни, че новият договор е по-добър и заслужава да бъде подкрепен.

Спорните текстове предвиждаха за всяко заболяване лекарите да могат да предписват не повече от 3 медикамента, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти с повече от една съставка – не повече от 2 медикамента. Освен това се предлагаше НЗОК да плаща тези лекарства само ако са в рамките на до две основни терапевтични групи. Лични лекари се оплакаха, че така на пациентите ще им се наложи да си плащат сами повечето лекарства, защото например болните със сърдечна недостатъчност масово се лекуват с лекарства от пет различни групи - диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта. Сходна е и ситуацията при пациенти с диабет и тежки форми на хипертония.

БЛС се разграничи от озовалите се незнайно как в проекта на НРД текстове, а в петък стана ясно, че и НЗОК се отказва от тях след вдигналия се шум.

В петък Маджаров увери, че този текст ще отпадне в окончателния вариант на НРД и ще има уточнение да не се глобяват лекари, ако изпишат лекарство с 1-2 таблетки в повече.

Намаляват приема в болница, вдигат цените на пътеките

Новият рамков договор предвижда средно увеличение от 14% в цените на над 200 клинични пътеки. Същевременно се намалява предвидения брой хоспитализации с около 7%. Целта е болниците да не се стремят към навъртането на оборот, а да се съсредоточат върху лечението на пациентите.

По този повод Начева коментира, че намаляването на обемите не цели да се ограничи достъпа на пациентите до болнично лечение, а да се намалят ненужните хоспитализации. Цената на много от клиничните пътеки е увеличена, а има и такива, на които е увеличен болничният престой.

"С лекарския съюз се обединихме да има регулаторни механизми да не се връщат пациентите, но лечебните заведения така да оптимизират и балансират разходите си, че в рамките на бюджетите, които получават, да обслужват пациентите си", заяви Начева.

"Никоя болница няма да може да каже вече: Не мога да ви приема, защото ми е свършил лимитът. Ще има лимит, но това няма да е основание да спира приемът на пациентите", обясни д-р Маджаров.

Начева припомни, че всяко лечебно заведение е длъжно да заделя до 10% от наличните легла за спешни случаи.

Колко да отива за заплати?

Освен това БЛС предлага в НРД да се запише, че болниците не могат да плащат по-малко от 35% от месечния приход на лечебното заведение от НЗОК за възнаграждения на лекари и специалисти по здравни грижи.

Предложението на БЛС е 22% да са за лекарите и 13% за специалисти по здравни грижи - медицински сестри, лаборанти, акушерки и др. 

За сравнение здравният министър предлагаше 50% от приходите да са за заплати.

Без ограничения за профилактичните прегледи

В новия НРД е договорено да няма лимит за профилактичните прегледи, както и те да могат да се извършват дори когато пациентът е посегил лекаря си по повод остро състояние.

"Личните лекари няма да заявяват в здравната каса изрично брой направления за профилактични прегледи. Те ще получават направления за остри и диспансерни случаи, а за профилактика ще могат да назначават изследвания за всеки, пожелал да му бъде направен профилактичен преглед", обясни Маджаров.

В момента около 52% от осигурените посещават джипито си за профилактичен преглед през годината, въпреки че по закон той е задължителен. Маджаров не смята, че при липсата на ограничение ще се стигне до свръхпотребление. По думите му целта е наистина да няма ограничение за хората, които желаят да минат на профилактичен преглед. Жени Начева също увери, че няма да има ограничения в направленията за профилактичните прегледи. 

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Както обяви Информационен сайт "ДНЕС" в понеделник, така и стана! ВИЖТЕ >> Очаквано Борисов обеща НС да не променя схемата на болничните

Синдикатите излизат на национален протест, въпреки решението на Борисов да не пипа болничните

Нов брутализъм от властта! Очаквайте... Борисов да спре и това безумие! >> След платения болничен, мислят да орежат и дните за лечение вкъщи

Манолова иска 82 млн. лв. повече за изследвания и профилактика в бюжета на НЗОК (видео)

Борисов май пак иска да се... самосваля..., синдикати отдавна няма! >> Национален протест готвят КНСБ и КТ ”Подкрепа”заради болничните

КТ "Подкрепа" със стачна готовност заради казуса с болничните

КНСБ: Управляващи създават недоверие между българи в осигурителната система

С това темпо... всички в чужбина! >> Правителството намалява болничните, издавани от личния лекар


118717