Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Не "Триумфът на кучк...
Не

Не "Триумфът на кучките", а "Триумфът на простачките"Коментар на Райна Знаменкова 

Тези дни излезе информация, че тв водещата Венета Райкова станала писател №1. Само за 2 години тя издаде романите "Триумфът на кучките", "Вещицата", "Инсомния", "Вендета". И всеки имал тираж по 40 000 бройки.

Стига де!

Ако днес в България "Триумфът на кучките" се чете най-много, направо да я затваряме тази държава. Макар, че тя се е самозатворила отдавна вече.

Всъщност не знам защо новината толкова ме шокира при тази крещящата неграмотност и отявлена простотия във всяка сфера на живота. Би било напълно нормално поповската фея да е обожавана от народа.

Хляб и зрелища.

Те ме мразят, Те мразят и книгите ми, Те мразят и вас, че сте си ги купили! Преди да поискат да забранят книгите ми и да ги запалят, можете да ги поръчате от сайта на издателство“, написа Венета във фейсбук.

Добра реклама, определено. Само не разбрах защо "писателката" се сравнява с "Произходът на видовете" на Чарлз Дарвин за еволюцията на живота или Оноре дьо Балзак, Френсис Бейкън, Джордано Бруно, Волтер, Галилео Галилей, Даниел Дефо, Александър Дюма-баща, Александър Дюма-син – техни книги са били забранени по едно или друго време, по една или друга причина.

Да си писател обаче не е така просто като да се изповръщаш сутрин след тежка нощ. Това е отговорност, която явно Венета не разбира. Докато беше просто клюкарски журналист, никой не искаше от нея да се затормозява как влияе на хората. Но днес тя е "писател", ами не само това, но че и "писател №1". Редом с Ботев, Вазов, Антон Дончев... Представете си, с тях и дискутира... Говори за проблемите на съвремието, дава идеи за развитие на духовното, извисява се над материалното...

Успехът на Венета не е само грешка на читателите. Това е грешка на цялата българска литература и култура, която не може да предложи нищо по-смислено от мемоарите на Криско и пасквилите на Калина Паскалева (пиар и автор на книгата "Дневниците на една курва").

Едва ли има смисъл да говорим за причините, едва ли има смисъл да се вайкаме защо се стигна дотук. След години на отчаяние, бедност и страх, културата е последното нещо, за което се замисляме. А държавата, която отдавна я няма, нехае ли нехае. А ние едва ли може да очакваме нещо друго от премиер, прочел само една книга през живота си (Винету), за когото културата, изкуството и духовното извисяване са само химери.

Днес всички мислим как да сложим хляб на масата, а не какви книги да купим. Притиснати от бедност, мизерия и страх, духовното сякаш остава на заден план. А това още повече ни оскотява, убива човешкото. Нищо чудно в скоро време Венетка да напише и още една книга... Но този път няма да е "Триумфът на кучките", а "Триумфът на простачките". 

 

Вижте и други материали по темата:

ТРИУМФЪТ НА КУЧКАТА. Как Венета Райкова стана писател №1 на България

ЩОМ ВЕНЕТА РАЙКОВА БИЛА ПИСАТЕЛ №1 НА БЪЛГАРИЯ, НЯМАМЕ КАКВО ПОВЕЧЕ ДА КАЖЕМ