Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Не боледувайте, брат...
Не боледувайте, братя. Да мрем направо!

Не боледувайте, братя. Да мрем направо!Информационен сайт "ДНЕС"

 

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще е за сметка на работника. Това обявиха героично тези дни управленците от ГЕРБ и т.нар. "Обединени патриоти". Решението е прието и от Изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов. След масова съпротива управниците уж се стреснаха и започнаха лакърдии по телевизиите с обяснения – за болно дете трудова злополука нещяло да важи...?!

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Само след месец обаче никой няма да има право да се разболява, ако иска в края на месеца да получи цялата си заплата.

 

Двата синдиката искат спешна среща с премиера Бойко Борисов по повод решението на коалиционния съвет на управляващите относно болничните и идеята първият ден да се плаща от работника

 

Обяснението за поредното малоумно решение на властта е – често българите вземали болнични, за да удължат почивката си. По всичко личи, че властта съвсем не само се отдалечи от народа, но и се самозабрави.

Смешно и жалко е да кажеш на всички работници, че лъжат или най-малкото да ги подозираш в лъжа. А с решението си ГЕРБ и псевдопатриотите правят точно това. Наказват болния с една надница, за това, че се е разболял. Което не само, че е неморално, но може и да е противоконституционно – дискриминация по здравословно състояние.

Така единственото, което ще постигнат от ГЕРБ е стотици хиляди кихащи и кашлящи работници и служители, които пръскат бацили на работа, ще заразяват де що колеги имат.

СТИГА ТОЛКОВА ДАНЪЦИ. Част от данъците, които плащаме, отиват именно в случай на болест. Предполага се, че когато даваме на държавата част от парите си, тя трябва да ти осигури поне някакви социални права. В случая обаче се получава точно обратното. Ти плащаш, но срещу левовете си не вземаш нищо повече от един среден пръст.

ПРАЗНИЦИ/ДЕЛНИЦИ. Приказките, че тези болнични целят удължаване на отпуската (почивните дни) и премахването на заплащането им няма да спрат мераклиите да се правят на болни, когато искат да си починат. За сметка на това пък коректните работници и служители, всички до един, ще страдат от поредното безумие на управляващата клика. Да не говорим, че практиката работниците да се "разболяват" повече около празници, започна след друго безумно решение на Народното събрание – да се прекрати сливането на почивните дни. Тогава работодателите твърдяха, че търпят огромни загуби и, че в България се почива най-много от цяла Европа. Проста справка сочи, че това изобщо не е така и ние сме далеч, далеч от челните позиции.

А може би следващият ход на правителството е да се премахнат изобщо почивните и празничните дни, тогава няма и да има какво да се удължава. Или пък може да помислят да направят платеното майчинство 1 седмица, защото тия майки що почивни дни сливат, не се търпи вече...

СИНДИКАТИТЕ – ВЕРНИТЕ СЛУГИ НА ВЛАСТТА И ТЕ СЕ ОБАДИХА. Жалкото в случая, е че промяната най-вероятно ще влезе в сила и то гласувана в празна зала от хора, които изобщо не ходят на работа. Още по-тъжен обаче ще е и фактът, че синдикатите, които уж трябва да защитават работниците, просто симулират за сетен път дейност. Видният синдикален лидер и приятел на Борисов се появи тук-там по телевизията, за да поплаче и най-вече дейност да отчете. Че и със стачка чак заплаши... Пусна една сълза колко несправедливо е решението и толкоз.

 

 

РАБОТОДАТЕЛИТЕ. От години се знае, че ГЕРБ слугува на фирмени интереси!

Неслучайно хора като Кирил Домусчиев си позволяват да диктуват и социалната политика в държавата без изобщо да се замислят. А за работниците се сещат само по избори. След това – кучета ги яли. Вече повече от 10 години управленците на Борисов се опитват да сбъднат мечтата на българския работодател:

– работниците да не се разболяват НИКОГА;

– болничните да НЕ се плащат;

– жените да НЕ излизат по майчинство;

– работният ден да е 18 часа;

– годишният отпуск да е 3 дни (и това е много);

– заплата – да е колкото минималната, а най-добре 50% от нея...

Цялата ситуация на нашата управия е както се казва е: "Болен здрав носи". Ни да си болен в тази държава, ни да мреш. Че и погребенията са безбожно скъпи!

Но да са ни живи и здрави Менда и Бойко, министър Горанов и КНСБ-то на Пламен Димитров! Господ здраве и берекет да им дава! А народа... Ех, народе!

 

 "По повод решението на управляващата коалиция да не се заплаща първият ден от болничните и да се увеличи минималната пенсия на 250 лв., считам, че тези мерки ощетяват гражданите, а бюджетът не спомага за преодоляване на бедността"

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Във всяка една европейска държава министерското Ви кресло щеше да е празно за поведение пред камера като днешните ви изцепки

Манолова: Бюджет 2020 е трохи за пенсионерите и работещите хора (видео)

Манолова настоява държавата да поема болничните, а пенсиите да се преизчислят

И БСК не хареса идеята за неплатен първи ден от болничните

Проф. Дуранкев: С болничните ставаме "виновен до доказване на противното"

Играчка–плачка с болничните

Народът е болен >> Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични

Играят си със здравето на хората >> Спор между Васил Велев и Димитър Манолов за промените при болничните

Ето при какви условия първият ден болнични ще се плаща

Синдикатите искат среща с Борисов за болничните 

А вие за синдикат чували ли сте, има ли ги?

Синдикатите искат, ГЕРБ обещава, народът плаща

ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО СИНДИКАТ?

 

 


116986