Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Не демографска криза...
Не демографска криза, а катастрофа… И не е катастрофа, а разпад!

Не демографска криза, а катастрофа… И не е катастрофа, а разпад!Коментар на Свобода Лилиева 

България е на трето място по смъртност. Тези смразяващи данни излязоха от годишното изследване на ЦРУ за смъртността по държави. Картината не е просто мрачна, не е черна и плашеща, тя всъщност е смъртоносна диагноза. Изглежда като лабиринт без изход и те кара да се чувстваш безпомощен. В България има по-висока смъртност от страни, в които до скоро са се водили или се водят военни действия. Афганистан е на десето място, а Украйна на пето.

И на този фон слушаме ежедневно уверения за развитие на социалната политика и справяне с демографската криза. (Не)уважаеми политици, когато проблемът все още не е видим, може да лъжете и прикривате, но когато той води след себе си смърт на всеки ъгъл, няма как да го заметете и да продължите нагло да ни се усмихвате. Вече няма къде да се скриете, защото ежедневната разруха на държавата доведе до масова екзекуция на нейния народ!

В България няма демографска криза! Чували сте го неведнъж от цинични слуги на статуквото… Ще се съглася с тях! Няма! В България има демографска катастрофа! Управлението в последните 28 години се превърна всъщност в институция, работеща за бавното, но систематично унищожаване на българския народ.

А какви са причините ли? Макар и да са очевидни за всеки, нека поговорим за тях, като ги разделим в три групи. На първо място са най-видимите, или иначе казано - преките причини. Това са ниската раждаемост, високата ранна смъртност, загубата на жени във фертилна възраст, масова емиграция и други.

Сред непреките причини можем да обособим застаряването, бедността, безработицата, социалните болести – въпиющо социално неравенство, разпад на семейството и отчайващо ниското равнище на социална сигурност.

На трето място се явяват така наречените глобални причини, отнасящи се към геополитическата обстановка в Европа и света, която има пряко влияние върху процесите и в нашата страна.

И за да изляза от полето на учебникарското говорене, нека обърна внимание на ключовата причинна верига за демографската катастрофа в България. Обикновено се казва, че основна причина е бедността. Несъмнено това е така, но тук трябва да се отбележат няколко важни допълнителни момента. Не трябва да разглеждаме бедността само като нещо моментно. Като временна невъзможност да покрием определени разходи или невъзможност да закупим нещо. По-страшна е така наречената „векторна бедност“, при която наблюдаваме посоката на развитие на бедността и нейното увеличаване във всяко следващо поколение. Т.е. когато децата стават по-бедни от родителите си и съответно техните деца са по-бедни от тях. Тъжна картина, която наблюдаваме вече десетилетия.

И още едно уточнение. Бедността ни е наложена от държавния апарат като разбиране единствено за измерване на трудовото възнаграждение и произлизащите от него възможности да си закупим или не дадена стока. Удобен подход, с който се избягва отговорността за тоталното отсъствие на социални ресурси. Т.е. българското общество е поставено под абсолютен геноцид и е обедняло като социални възможности за професионална, гражданска и обществена реализация.

Тази „социална бедност“ именно е следствие от разрухата налагана ни от БСП в годините на прехода и най-вече от ГЕРБ и всички слуги на статуквото особено в последните години. Разруха, която дойде от т.нар. „реформи“ на прочутия преход, кражбите и корупцията. В резултат от всичко това бяха отнети възможностите на българите да реализират своя потенциал в полза на българското общество. Нещо, което днес Слави Трифонов се бори с всички сили да възстанови и младите българи да успеят да впрегнат своя капацитет за възраждането на държавата.

А какво да кажем за трудовата интеграция. Тя също създава по-малки възможности за следващото поколение за трудова и професионална, както и социална реализация, включително семейна такава. Това от своя страна формира следващото звено в комплексната причинна верига, довела до демографската катастрофа на България – социалната несигурност. Младите българи не се чувстват нито социално сигурни, нито социално зрели, за да поемат отговорност да създават семейства и да имат деца.

Това по своеобразен начин конфигурира общата социална атмосфера на разпад на системата от социални ценности, в която семейството и децата играят важна роля. Оттук и пропада следващият важен компонент – решението на отделния българин или българка да имат семейство и деца.

Посочената причинна верига ако не бъде прекъсната ще продължава да вкарва българите в тунел без изход, в бъдеще без перспектива за българската нация и държава.

Според прогнозите населението на България през 2030 г. ще спадне до 5 940 822 души, а през 2050 ще бъде не повече от 4 651 477 души. През 2040 г. пък 46 % от населението на България ще са пенсионери.

Според анализ на Центъра за демографска политика, базирани на официалните преброявания на населението досега, през 2050 г. циганите у нас ще бъдат 3,5 млн., турците – 1,2 млн., а българите – едва 800 хил. души. Казано по друг начин българите ще се превърнат в малцинство в собствената си страна.

А трябва да имаме предвид, че това са прогнози, които могат да се ускорят от срива в един или друг аспект от социалния и икономически живот у нас. В този смисъл ако не се изгради в най-скоро време позитивна алтернатива на тази трагична демографска картина, то от фаза „демографска катастрофа“ ще се навлезе в нова фаза – „демографски разпад“. С други думи при влошените количествени и качествени характеристики на населението в България няма да може да се поддържа нормално социално-икономическо и държавно-политическо възпроизводство, което ще означава историческо небитие за българската държава и народ.

Или иначе казано – отиваме си с бързи темпове! Отива си България! Ако сега не се опомним, няма кога!

Време е да си подадем ръка и да извоюваме промяната! За да спрем заедно и с общи усилия идващата катастрофа! Заради живота, заради бъдещето ни!

ДНЕС, а не утре!

 

 


57289