Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Не е вярно, че НАТО ...
Не е вярно, че НАТО е обещало на Горбачов да не се разширява на Изток

Не е вярно, че НАТО е обещало на Горбачов да не се разширява на ИзтокНе е вярно. Такива обещания не е имало. Няма как да стане големите страни да обещават нещо от името на по-малките.

Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира пред руската редакция на Би Би Си твърдението на президента Путин, че по време на разпада на СССР Горбачов е получил обещание Организацията на Северноатлантическия договор да не се разширява на Изток.

Същата теза за Горбачов и НАТО вчера прозвуча и в предаването на БНТ "Още от деня", водено от Емил Кошлуков. Разви я  депутатът от руската Дума Анатолий Карпов, който "посъветва" България, че "най-безопасно за населението" е да обявим неутралитет.

НАТО се разширява чрез демократично взети решения на държави, които искат да се присъединят към алианса. Всяка страна избира своя път. Самата мисъл, че големите играчи могат да взимат решения за независими европейски държави нарушава фундаменталния принцип на суверенитета и правото на самоопределение, коментира Йенс Столтенберг пред руската редакция на Би Би Си.

На въпроса възможно ли е един ден Русия да влезе в НАТО генералният секретар отговаря:

"След края на студената война бяхме свидетели на все по-голямо подобрение на отношенията на НАТО с Русия. Струва ми се, че този вариант и досега е възможен - даже въпреки факта, че в момента отношенията ни са усложнени. Русия никога няма да изчезне, а НАТО не иска нова студена война и надпревара във въоръжаването. Ето защо се застъпваме за продължаване на политическия диалог." 

 

Източник: https://offnews.bg/

 77805