Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Не изключват инциден...
Не изключват инцидентът в Загреб да е опит за убийство на премиера Пленкович

Не изключват инцидентът в Загреб да е опит за убийство на премиера ПленковичПремиерът на Хърватия Андрей Пленкович СНИМКА: Ройтерс

 

Хърватското министерство на вътрешните работи разследва инцидента със стрелбата в правителствения квартал на Загреб, като не изключва възможен опит за покушение срещу премиера Андрей Пленкович, съобщи вътрешният министър Давор Божинович, цитиран от хърватските медии.

Лицето, стреляло срещу полицая, е стреляло и срещу сградата на правителството, така че не бива да изключваме, че цел на нападението е било нещо друго, каза Божинович, предаде БТА.

Премиерът Пленкович каза вчера в Брюксел, че трябва да се разследва дали той не е бил цел на напедението, съобщава информационният сайт Индекс. Премиерът обвини Движение "Отечество" на Мирослав Шкоро за всяване на омраза и нетолерантност, както и президента Зоран Миланович, че е "засял семето на омразата" към него.

Вицепремиерът и министър по въпросите на ветераните Томо Медвед също заяви, че според редица признаци цел на нападението е бил тъкмо премиерът Пленкович. Води се разследване, да изчакаме полицията да завърши процеса и след това ще информираме обществото, каза Медвед.

В понеделник сутринта 22-годишният хърватски гражданин Даниел Безук стреля с автоматично оръжие срещу трима полицаи, дежурещи на външния периметър на площада в Загреб, на който се намират държавните учреждения. Един от полицаите бе ранен, а стрелецът се самоуби.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

 


138837