Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Не ни плашете с Маке...
Не ни плашете с Македония

Не ни плашете с МакедонияКоментар на Райна Знаменкова

 

Македония се тресе от протести. През изминалата нощ демонстрантите  нахлуха в парламента и набиха няколко депутати. Ситуацията без съмнение е нажежена и напрегната. (Над 30 ранени в сблъсъците пред парламента в Скопие (видео)

)  След щурма на македонското Народно събрание обаче тази сутрин се събудихме в полу-бойна готовност... Президентът, бъдещият и настоящият премиери,  лидери на партии се надпреварват  фалшиво да ни успокояват, че у нас всичко е спокойно, но все пак да внимаваме. Притеснението, което излъчват се усеща във въздуха. Сериозни лица, тежки думи с намек за брутално бъдеще, ако не се направи нещо (какво – никой не знае). Настана паника. Заваляха успокоителни декларации, призиви, спешна среднощни завери, телефонни беседи. Бойко Борисов обяви, че е разговарял с президента на Македония и със Зоран Заев – шефът на македонските социалисти, с които били „добри приятели, нищо че е от друго политическо семейство“. Така и не стана ясно в качеството си на какъв Борисов е контактувал с президента на западната ни съседка? Нали Герджиков е министър-председател или той просто е пешката, поставена през последните месеци да се усмихва и да дрънка глупости... А може би Бойко отново трябваше да се покаже като загрижения спасител, който се намесва в най-критични ситуации. Или просто е звънна като гражданин. Г-н Борисов, може ли телефона на македонския премиер, че и аз имам какво да му кажа.

Псевдопатриотът, който знае само да буни духовете Ангел Джамбазки (Защо отново плашат българите? > Джамбазки: Има опасност за България) пък видя дългата ръка на Русия зад протестите в Македония и не пропусна да каже колко опасно за България е това.

Спомняте ли си, когато в Турция също се породи напрежение. В продължение на седмици премиер, президент, псевдо анализатори (Експерт: Очаква ни война на Балканите)  насаждаха страх и паника сред населението.

А протестите в Румъния? Без никаква разлика. Поведението е идентично.

И днес институциите се опитват да внушат на хората, че чергата на Балканите може да пламне. Без съмнение ситуацията в Македония не е е далеч от рамките на нормалното. Съседите ни имат сериозни проблеми, които сами трябва да решат. Защо нашите власти ни намесват? Защо създават страх и паника? Защо в ранна заран президентът Радев излезе с призив българските граждани да бъдат спокойни. Че те са си спокойни, г-н президент. Усещате ли някаква тревожност сред населението? Или може би на вас ви пари под краката и се притеснявате мечката да не влезе и във вашия двор.

След седмици на политически договорки и разправии всичко у нас вече е наред – привидно. Като дамоклев меч остана да виси само (Cлaви Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!)  обещанието на Слави Трифонов, че ще отиде пред парламента, ако депутатите не започнат работа по референдума. Измина седмица, а те все още дори не са повдигнали въпроса. Остават броени дни до изтичането на срока и тогава... Може би политиците у нас са разбрали най-накрая, че ИМА ТАКЪВ НАРОД и колкото и страшно да звучи, този народ ще си потърси правата. Народ като в Румъния, Гърция, Македония – такъв, който не се страхува да говори.  Затова сега с всякакви средства октоподът на червено-синята власт всява страх и ужас по отношение на Македония.  Изплашените хора са по-смирени, по-лесни за управление. Изплашените хора едва ли ще излязат да протестират за правата си. Въпросът сега обаче е... дали и ние сме толкова изплашени или просто на някои хора така им се иска.

 Снимки: http://mondo.rs/


26422