Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Не за училището, за ...
Не за училището, за живота учете!

Не за училището, за живота учете!Честит празник, студенти! Много от Вас днес празнуват, без да се замислят точно какво. Хубаво е да си млад и животът още да не ти е преподал най-важните уроци. А понякога – и най-тежките.

Осми декември е време на алкохол и купон. Няма смисъл да ви поучавам, защото и аз навремето мислех само за купона. Но понякога е добре да се замислим.

Учете се за живота. Защото, когато вземете дипломата в ръце, нещата загрубяват. Трябва да си намерите работа по специалността. И тук е важното дали сте учили това, което искате и което сте мечтали, или поредната специалност, в която са ви приели и която не ви допада много. Пет години минават бързо. Четиридесет години с професия, която не харесвате, минават много тегаво.

Много от вас ще се примирят с реалността и ще започнат работа, която носи доходи, макар и да не е по специалността ви. И в един момент ще се примирите. И ще станете поредната продавачка или шофьор на такси с висше образование.

А ако имате късметът да си намерите работа по това, за което сте учили, да си знаете, че ученето тепърва започва. Аз след дипломирането си съм прочела повече учебници, закони, монографии и съдебна практика, отколкото съм си представяла, че изобщо съществува. Защото, за да си на ниво, трябва да учиш всеки ден. Затова приемете дипломата като първата крачка, а не като успешният завършек.

И….празнувайте. Работата е вечна, младостта е кратка. Никой няма да може да ви върне изпуснатите купони, младостта и любовта. Изживейте ги така, че когато работите по десет часа на ден, да има на какво да се усмихвате!

Честит празник, студенти! Честит празник, млади хора, вие сте бъдещето. И бъдете доброто бъдеще на България, а не гастербайтерите на Европа.

Автор: Елена Гунчева

 

 

Източник: https://svobodnoslovo.eu/

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

8 декември е - празникът на българските студентите

Студентите тук – пиячка, п..ки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите

Само това липсваше...! >> Университети ще се подчиняват и отчитат на управляващите

Защо очакванията на хората за по-добър живот не се сбъдват - това се питат най-много студентите

Отглеждаме и възпитаваме неграмотни гласоподаватели

И с дипломите... по главата! Ама нали така управниците са рекли... 


118415