Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / НЕК вече няма да куп...
НЕК вече няма да купува ток от

НЕК вече няма да купува ток от "Марица Изток 3"Това реши Министерски съвет на редовното си заседание

 

НЕК вече няма да купува ток от "Марица Изток 3". Това реши Министерски съвет на редовното си заседание.

Правителството прие протоколно решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с „Контур Глобал“ с цел прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия.

Договорът е сключен на 13-ти юни 2001 година между „Националната електрическа компания“ ЕАД и „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД.

Вицепремиерът и двамата министри имат мандат за провеждане на срещи с „Контур Глобал“, както и да направляват и осъществяват комуникацията с Главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия във връзка с прекратяването на договора.

Европейската комисия е образувала производство в Главна дирекция „Конкуренция“ на основание на подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране, в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ.

Доворите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в Министерския съвет в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов - четири дни преди парламентарните избори, които той катастрофално загуби.

 

Източник: https://blitz.bg/
112267