Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Нека Сачева живее с ...
Нека Сачева живее с 24 лева на ден

Нека Сачева живее с 24 лева на денМерките за подпомагане на затворените фирми и хората, оставени без работа по време на “мекия” локдаун са неефективни. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Това е поредното становище на организацията през последните дни. То идва на фона на обявените от правителството мерки за подпомагане и частичното затваряне на държавата, което ще стане факт утре вечер.

 

От БХРА призоваха управляващите да опитат да живеят с 24 лева дневно. Коментарът и почти директно адресиран към социалния министър Деница Сачева, която заяви, че държавата ще осигури 24 лева директна подкрепа за работниците от затворените бизнеси, които обаче ще бъдат изплатени след края на блокадата. Иначе казано - те може да не стигнат до нуждаещите се преди Коледа.

 

“Предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи. За да се убедите лично в това предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева. Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение”, посочват от БХРА.

 

Ресторантьорите и хотелиерите посочват, че предложената сума от 24 лв. на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20. Те уточняват, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лв. и при 80/20 работниците трябва да получат минимум 640 лв. помощ, което е повече от новото предложение.

 

От бранша заявяват, че предложените компенсации са недостатъчни, ще се наложат масови съкращения на персонал, а най-вероятно и фалити. Те предлагат нова мярка – държавата да поеме 90 или 100% от заплатите и осигуровките на служителите.


Проблемите са редица. Затварянето на обектите съвпада с поне два празника, които обичайно вдигат оборота на ресторантите и заведенията. Това са Никулден и 8 декември, за които обикновено има и по-ранни резервации и съответно платени куверти. Заради затварянето обаче браншът ще бъде принуден да връща капарираните суми на клиентите си.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

 141091