Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Некомпетентност! Ска...
Некомпетентност! Скандалът ТЕЛК-многогодишна гнойна рана! Натискът на майките е необходим!

Некомпетентност! Скандалът ТЕЛК-многогодишна гнойна рана! Натискът на майките е необходим!Информационен сайт „ДНЕС“

Възможна е нова промяна в системата на ТЕЛК. Това стана ясно след разговори в здравното министерство между неправителствени организации, министъра и хора с увреждания. 

Държавата няма конкретни данни, при колко от ТЕЛК решенията има злоупотреби, но жалбите, че процентите инвалидност на хора са незаконно намалени, има.

 

„Уж“ има разговори, а от социалното министерство  деликатно обясняват, че жалбите срещу новата наредба не били „значително количество“ и че на част от хората процентът инвалидност е намален заради преценка на лекарите.., но друга част просто били по-здрави?!

Анализът за една година от влизане в сила на промените в ТЕЛК показал, че колкото недоволни имало с предишните правила за определяне на инвалидност, толкова недоволни имало и сега.

А фалшивите ТЕЛК-ове били друга тема и сегашният анализ не ги отчитал.

 

Притеснително е, че се неглижира недоволството по този начин! А фалшивите ТЕЛК-ове били друга тема!?

 

Майките на деца с увреждания още в края на миналата година завиха, че ще се борят за промени в ТЕЛК и искат едно -  ТЕЛК комисиите като система и метод на работа  да не съществуват.

Получени са - много сигнали от пациенти, че процентите им са рязко орязани и много от тях са лишени от помощ.

Вчера хора с увреждания излязоха на протест пред здравното министерство, заради драстично орязаните оценки на ТЕЛК комисиите.

Новите правила за медицинска експертиза се оказва, нямат никакво отношение към злоупотребите с ТЕЛК, както беше заявено първоначално! Нямали отношение към анализа за една година от новите правила!

 

Към какво имат отношение тогава? Защо новите правила ощетяват болни граждани? Защо направените промени преди година нямат отношение към злоупотребите? 

 

Какво отношение има дейността на спец прокуратурата към работата на ТЕЛК-те в този случай-никакво! Това че се правят акции срещу схеми за фалшиви ТЕЛК-ове, няма пряко отношение към функционирането  на наредбата, към работата на социалния министър и съответните отговорни институции, от които зависи промяната в социалната ни система!

Не бива да се отделят темите! И злоупотребите с фалшиви ТЕЛК-ове, и ощетяването на най-онеправданата част от обществото са проблеми с общ корен!

Явно трябва нещо коренно да се промени и то в посока ,която  майките предлагат-въобще ТЕЛК комисиите като система да не съществуват!

Майките създадоха система за натиск срещу некомпетентните управленски решения, явно и сега ще трябва да се доверим на тяхната непреклонност! Ще разчитаме, че тази тема няма да остане просто дебат! Ще разчитаме, че колкото и да увъртат управляващите, майките няма да ги оставят, няма да ни оставят и нас да сме статисти!

Майките няма да оставят на мира и премиера и министъра и омбудсмана и всички, които има отношение! И ще се постараят да доведат и тази битка докрай!

А управляващите са очевидно некомпетентни! И тук, както навсякъде. Промените им от преди година нямат положителни ефекти, напротив! А ГЕРБ управлява вече десетилетие и  толкова години не могат, не желаят.., не искат да оправят проблемите с ТЕЛК!

И за това, натискът на майките е необходим! Нужен е! Да го подкрепим

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК

 

Image result for Майките и борисов Image result for Майките и борисов

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Възможна е нова промяна в системата на ТЕЛК

Майка на дете с увреждания: Омерзена съм, ощетени сме с новата наредба

Хора с увреждания излязоха на протест заради новите правила за ТЕЛК

По-справедлива оценка на нетрудоспособността? Започва обсъждане на идеи

Майките от „Системата ни убива“ продължават! Искат още реформи! Новата битка - за ТЕЛК!

Вера Иванова от „Системата ни убива“: Няма държава в Европа с ТЕЛК като нашия

Реформата в ТЕЛК отново на дневен ред след акцията на прокуратурата

Слепи по документи карат луксозни коли в Плевенско
88968