Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Ненаядоха се* >> МОС...
Ненаядоха се* >> МОСВ пак задейства плана за застрояване на Синеморец и Резово

Ненаядоха се* >> МОСВ пак задейства плана за застрояване на Синеморец и РезовоНови 83 декара от природен парк Странджа да бъдат застроени, предвиждат промени в общия устройствен план на община Царево, съобщава "Медиапул". Екоминистерството е публикувало на сайта си доклад за оценка на въздействието върху защитени зони на изменението на плана и до 4 май приема мотивирани становища по него.

Според измененията най-драстично се увеличават зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната ивица на общината (22%). Сред жители на Синеморец вече има недоволство. Причината – отново се посяга на едно от малкото места по българското Черноморие, които все още са пощадени от презастрояване.

Най-скандално за тях е предвиденото застрояване на местността "Поляните", откъдето се разкрива невероятна гледка към морския бряг и устието на река Велека. По тази причина се обмисля протест за 1 май с блокиране на моста над реката, съобщава "Медиапул".

Жители на община Царево дори твърдят, че уволнението на дългогодишния директор на парк „Странджа“ инж. Стефан Златаров е с цел да се осигури безпроблемното одобрение на документа. Причината - на предишното обсъждане на плана през 2008 г. дирекцията на природенпарк "Странджа" беше единствената държавна институция, която на Висшия експертен екологичен съвет гласува "против". За да не се повтори това, сега са взети мерки.

Официалният мотив за уволнението на Златаров е неспазване на финансовата дисциплина.Причината е, че увеличил заплатите на петима служители средно с между 50 и 80 лв. месечно, твърдят запознати със случая.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://www.segabg.com