Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Необразован народ по...
Необразован народ по-лесно се лъже

Необразован народ по-лесно се лъжеДа закриват университети от следващата година са решили трима министри от кабинета на Борисов. Кунева, Дончев и Горанов преценили, че не е рентабилно в България да има прекалено много умни българи.

И така си е... защо у нас да има висШисти? Необразован народ - по-лесно се лъже. Дай им кебапчета, кюфтета, па им гледай сеира, си мислят управляващите. Уж, всичко се прави заради демографската криза, заради това, че броят на студентите ще се стопил наполовина, а в училищата вече не влизали младежи.

Но в действителност обаче къде точно е проблемът? Не трябва ли именно за това да се погрижат умните глави от правителството на ГЕРБ? Да, факт е, че през миналата година близо 4% по-малко първокласници са прекрачили училния праг. Да, факт е, че много класни стаи пустеят.

Но колко малчугани не ходят на училище, защото не могат да си позволят учебници, тетрадки или живеят забравени от Бога отдалечени села? Колко малчугани просят по улиците, а майките и бащите им изобщо и хабер си нямат що е то Буквар? Колко деца изпадат от системата, за да се захванат с нещо друго и изобщо не завършват дори и средното си образование?

Кунева, Дончев и Горанов вместо да мислят как ще затварят университети, трябваше да помислят как ще запазят децата в училищата и ще привлекат онези, за които школо е мръсна дума. Така България щеше да се гордее с умните си и образовани хора, както беше едно време, а не с просяците и джебчийките, с които сме се прочули.

Преди години българското образование беше еталон. Сега вече качеството му пада непрекъснато. Така няма какво да се чудим, че народът си избира пожарникар за министър-председател, защото... необразован народ по-лесно се лъже.

dnes-bg.org

 

Виж статиите: 

 

Реформа във ВУЗ догодина: Режат разходите, намаляват приема, сливат и закриват специалности, затварят се филиали
Близо 4% по-малко първокласници са записани за новата учебна година
Прост народ - слаба държава