Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Непоносима наглост ...
Непоносима наглост  >> Караянчева: Вдигаме си заплатите, за да можем да даряваме! Смирете се!

Непоносима наглост >> Караянчева: Вдигаме си заплатите, за да можем да даряваме! Смирете се!Макар че се надпреварват да правят дарения, включително и с отпусканите им от държавата субсидии, засега основните партии подминават тихомълком въпроса за замразяването на заплатите на своите депутати. Възнагражденията им растат на всеки три месеца и поредното увеличение дойде точно сега – на 1 април, в разгара на кризата, причинена от COVID-19, която вкара в тежко положение публичните финанси и частния бизнес, и доведе до рязък скок на безработицата в страната. Пред бтв председателката Цвета Караянчева заяви: Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека се смирим, нека всеки даде от себе си."

От ГЕРБ обявиха, че няма да коментират пред „Сега” въпроса за евентуално замразяване на депутатските заплати. Междувременно партията поднови пиар кампанията си с обещание, че депутатите й ще даряват по 1/3 от месечните си възнаграждения за борба с коронавируса в своите избирателни райони. Това обаче е партийно решение, за което обществеността няма как да знае дали реално ще се изпълнява или не.

По-благосклонна към идеята е опозицията. Депутати от БСП напомниха пред „Сега”, че левицата на три пъти е предлагала да се фиксират заплатите на народните представители, но винаги се натъквали на съпротивата на управляващите и на останалите парламентарни сили. Засега обаче парламентарната им група не е засягала въпроса.

 

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение.

Това не е всичко – допълнителни пари се полагат на членовете на комисии (15 на сто), зам.-шефовете на комисии (25 на сто), председателите на комисии и на парламентарни групи (35 на сто). Шефът на Народното събрание получава с 55% отгоре от редовите парламентаристи, а заместниците му – с 45% повече. И, разбира се, има начисления за трудов и професионален стаж (по 1 на сто за всяка прослужена година), за научни степени и дори „при реализиране на приоритетни за страната задачи” – без да се пояснява в правилника какво означава това. Депутатите се ползват и с допълнителни привилегии по отношение на сътрудници, транспортни, квартирни и други разходи.

КОНТРАСТ

Преди две седмици албанският премиер Еди Рама обяви, че заплатите на депутатите и министрите в неговата страна ще бъдат намалени наполовина "до края на войната с коронавируса". Макар че не беше длъжен, същото заяви, че ще направи за собственото си възнаграждение и президентът Илир Мета. Спестените средства ще бъдат пренасочени към секторите, които се борят със заразата, обещаха албанските власти.

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Двама депутати са със съмнителни проби, 449 са заразени с коронавирус у нас

Монологът на крал Нарцис. Вирусът, ако гледа българска телевизия ще се самоубие от безнадежност

Бойко Борисов: Светът се чуди колко ще продължи кризата, има пари за три месеца

Маргинали, вдигнете паметник на Горанов

Още думи на вятъра! >> Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4,5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респиратори123766