Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Неразположение… върв...
Неразположение… върви по коридорите на властта?

Неразположение… върви по коридорите на властта?Позиция на Димитър Илчев от "ДНЕС"-Кърджали

От стенограмата на правителственото заседание от миналата седмица разбираме любопитни факти относно разположението и неразположението на част от министрите.

По собствените му признания, Валери Симеонов бил неразположен да гласува бюджета на Министерството на отбраната в частта за модернизацията на въоръжените сили. Според него, предвидените харчове могат да бъдат спестени в полза на други пера, тъй като и без друго нямало кой да лети на новите изтребители.

От своя страна, военният министър Красимир Каракачанов благодари на финансовия министър Горанов за разположението, благодарение на което заетите в МО ще получат 10-процентно увеличение на заплатите през идната година – нещо, което не им се е случвало от 2013-а насам.

Всички тези подмятания на тема разположение и неразположение са твърде интересни, като се има предвид, че размяната на реплики се случва не между кого да е, а именно между двамата вицепремиери от квотата на Патриотичния фронт. Очевидно между патрЕотите в правителството отдавна се заражда  напрежение, но все още е трудно да се прогнозира докъде ще стигне то и дали ще има ефект върху стабилността на коалицията. А само като си спомним какви орел, рак и щука бяха от т.нар. Патриотичен фронт преди изборите, косите ни ще настръхнат, но както се казва, властта и благините сплотяват, обединяват, чудеса сътворяват!

Явно Каракачанов и Симеонов решиха да си го мерят… рейтинга, а и възможностите за привличане на бюджетен ресурс за дейностите, които им е възложено да управляват. Но ако на Каракачанов каузата е ясна – финализиране на прословутата сделка за изтребителите (разбирайте – включване в схемата за разпределение на комисионните), то не чухме нищо от другия патриотски вицепремиер – В. Симеонов, какви идеи за харчове има. Като се има предвид, че той отговаря за икономическата и демографската политика, някак странно е, че не отрони и дума за това какви пари са му нужни и за какви ефективни демографски или икономически мерки, така щото и демографията и икономиката ни да тръгнат с някакви крачки напред към подобрение.

Хитрец се оказа Сидеров, като си се кротна в парламента и остави двамата си авери от ПФ да си разменят реплики и приоритети в рамките на правителството. Дали пък това съжителство в Министерския съвет на Каракачанов и Симеонов няма да провокира бъдещи разцепления сред патрЕотите? И дали от цялата неразбория печеливш няма да се окаже именно „кроткият“ Сидеров? Ще поживеем пък  ще видим докъде ще доведе патриотичното… неразположение. Макар, че в понеделник като досущ комюнике от времето на ЦК на БКП, правителствената информационна служба разпространи щастливи снимки на усмихнатата и сплотена коалиция, взела важни и съществени решения, от които никой нищо не разбра и не стана ясно.

Но всички знаем ,че това, което е не е това, което всъщност е, или иначе казано – истината не отговаря на истината...

А къде е премиерът–слънце в целия този маскетбал на „сплотената“ коалиция? След като изсърба попарата на т.нар. Реформаторски блок и умело ги хързулна, а впоследствие разби, Борисов удачно се огради с далеч по-послушните и непретенциозни патрЕоти. Те се ръчкат и бутат и крякат непрекъснато и това не застрашава засега неговата вездесъща власт, но ако и това са случи, Бойко има резерви. Следственият и зависим бензинобос Марешки винаги и на всичко ще е готов, заради властта. Колкото и да се пъчи, колкото и да реве ли реве. А като краен вариант и ДПС са тук, те скрито или явно винаги са готови да са във властта и да крепят Борисов. Така че на милите ни патриоти нищо друго не остава освен и те да крепят властта и да защитят терена си от ДПС.

Всичката тази приказка без край може би наистина ще е без край, освен ако народът наш не се разлюти и цялата тази пасмина не „подреди“.

А изглежда май натам върви...


 41348